Емо Спасов: Левски няма голаджия, трудно се уцелва вратата! При Топузаков отборът се представя малко по-добре

0
- -

Бившият футболист на Левски – Емил Спасов – даде интервю за „Тема Спорт“. В него той сподели очакванията си за предстоящите битки в плейофите и представянето на сините в тях. Славният нападател коментира играта на тима под ръководството на Елин Топузаков и какво трябва да се подобри в нея.

Г-н Спасов, Левски стартира плейофите с гостуване на ЦСКА 1948. Какви са очакванията ви за двубоя в Бистрица?
– Сините пропуснаха шанса да се доближат на точка от предстоящия си опонент, след като загубиха с 0:1 от Локо Пловдив. Сагата с Левски продължава в същия дух и след няколко добри мача, гарнирани с победи, отново пропуските и неумението да се реализират положенията костваха на тима точка или три от гостуването на „Лаута“. Да се надяваме, че в директния двубой, който може да се определи като такъв, срещу ЦСКА 1948 ще се стигне до успех. Левски задължително трябва да победи. Предстои мач, в който е необходимо на всяка цена да се търсят трите точки и за самочувствие, чест и т.н.

Плюс ли ще е за Левски, че предстоящият съперник игра 120 минути срещу Локо София в полуфинала за Купата на България?
– Със сигурност това нещо ще си окаже влияние и играчите им ще са поуморени. Не е тайна за никого, че българските футболисти през три дни трудно играят на едно и също ниво. Това не е от този момент, а и по моето време беше същото. Има една-единствена причина – възстановяването у нас не е на такова ниво, каквото е в Европа и света. Виждате в Англия, Италия, Германия играят през три дни и не си личи спад във формата. При нас, колкото и да говорим за дълги скамейки, липсват ли ти двама-трима футболисти, и отборът ти се представя на съвсем различно ниво. Мисля, че Левски е длъжен да победи в неделя. Ще се доближи до ЦСКА 1948 ще може да атакува третото място.

За сините се завръщат и основни играчи в лицето на Филип Кръстев и Андриан Краев. Колко липсваха на тима срещу Локо Пловдив?
– Усети се. Както казах по-горе, всеки отбор има основни играчи и когато липсват, представянето им отива на съвсем друго ниво. Кръстев и Краев са футболисти, през които преминава играта на Левски, и е нормално да има спад в представянето на тима. Въпреки всичко сините можеха да победят Локо Пловдив, но имаше пропуски. Футболът се играе на голове и когато вкарваш – побеждаваш, а не го ли правиш, неминуемо губиш.

Как оценявате работата на Елин Топузаков?
– Не виждам никаква разлика от представянето на тима под ръководството на Станимир Стоилов. Отборът играе по същия начин. Трудно вкарва голове (смее се), играе добре, влиза в комбинации и си личи потенциалът, но единственото нещо е, че трудно се уцелва вратата. Много егоистично играят някои играчи в нападение. Липсва точността на завършващия пас, а ако се случи, този, който стреля, не уцелва вратата. Това са качества, които или ги имаш, или ги нямаш. Много трудно се наваксва. Да, с тренировки може да се подобри, но става бавно. Левски няма голаджия.

Появиха се информации, че чужденец ще бъде новият треньор на Левски. Какво е мнението ви по този въпрос?
– Това е решение на ръководството. Смятам, че Топузаков се справя добре за момента. Отборът не играе по-лошо или по-слабо, а напротив, според мен се представя малко по-добре. Единственото е, че проблемите ги има и сега. Пак се повтарям, но трудно се вкарват голове. Тимовете от пет положения реализират две, а Левски нито едно. Няма как да побеждаваш. Тук си личи класата на футболистите. Това е и като тегоба върху целия отбор. Напрежение е и тежи на всички. За съжаление, и от по-задни позиции не се бележи, както бе в началото на сезона.

Колко голям проблем ще бъде, ако Левски не успее да се класира за евротурнирите?
– Има все още надежди, но това преминава през задължителна победа в неделя, както и добро представяне до края на сезона. За мен не е невъзможно, но трябва да има изключителна концентрация на играчите в предни позиции. Те материализират работата на целия отбор. Когато не вкарват, няма как тимът да печели само със стабилна защита. В последните девет мача само един гол бе допуснат. Отбраната се справя добре, но няма такава в света, на която да не вкарат попадение. Момчетата играят на високо ниво, но напред не стоят нещата така. Като не побеждаваш, как да се класираш за евротурнирите? Няма как да се получи.