„Армейците“ си спомниха за драматичното елиминиране в 90-ата на Омония преди 10 години

0
- -

На 30 август 2007 година се изиграва един от драматичните мачове на ЦСКА в евротурнирите. Съперник на червените е добре познато име – кипърският Омония Никозия, който е един от отборите, които често кръстосват шпаги с армейците.

В двубой от втория квалификационен кръг на Купата на УЕФА двата тима се изправят един срещу друг за трети път в историята, като ЦСКА отново излиза краен победител. И този път драмата е налице.

„През 2005-та отново се срещнахме с Омония Никозия и пак беше драматично. Но срещу този съперник явно ни върви, тъй като успяваме да продължаваме по един или друг начин. Владеехме инициативата, но гол не падаше. Имахме вече настройка за продължения, но тогава щастието ни се усмихна. Попадението беше въпрос на време, но то падна в последната минута“, припомня пред cska.bg Тодор Янчев.

На днешния 30 август, но през 2007-ма, ЦСКА отново приема Омония след 1:1 в първата среща в Никозия. Първият мач ще се запомни с фамозния гол на Ней от над 35 метра.

Реваншът на „Българска армия“ от втория квалификационен кръг от турнира за Купата на УЕФА започва познато – ранен гол на кипърците, след като в 8-та минута Какоянис открива резултата в полза на гостите.

В 17-та Ней възстановява равенството, което се запазва до 90-та минута. Тогава щастието се усмихва на Георги Чиликов, който е влязъл в игра в 85-та минута. Нападателят, оказал се златна резерва за тима на Стойчо Младенов, се хвърля самоотвержено и бележи победното попадение.

„Беше драматичен мач, но дори и да се беше стигнало до продължения, пак щяхме да продължим, тъй като бяхме по-добри от Омония. Държахме нещата в свои ръце, но гол така и не падаше. Чиликов влезе на мое място, бях хвърлил доста сили, времето беше доста топло, но се радвам, че той успя да реализира. Важното е отборът да върви напред, както и го сторихме“, спомня си пред cska.bg Велизар Димитров.

Заслугата е и на Йордан Тодоров, който пробива от дясно, финтира защитник на Омония и с неудобния си ляв крак центрира в наказателното поле към Ней. Бразилецът леко с глава отклонява топката, която попада в Чиликов.

Пълният стадион „Българска армия“ ликува и дава сили на момчетата на Стойчо Младенов да удържат резултата в даденото 6-минутно продължение и да помогнат на ЦСКА да се класира за следващия етап от надпреварата.

„Явно в този период такава ни беше орисията – да побеждаваме по такъв начин. Помня, че стадионът беше пълен, публиката ни подкрепяше неистово, както обикновено. В първенството също вървяхме добре – две победи и едно равенство в първите три мача. Георги Чиликов се оказа добро попълнение, тъй като в първия кръг вкара за 1:1 в Ловеч срещу Литекс, а във втория се разписа и срещу Беласица“, сподели стражът в мача с Омония Ивайло Петров пред cska.bg.

Състав на ЦСКА: Ивайло Петров, Александър Тунчев, Куидо Ландзаат, Никола Вуядинович, Йордан Тодоров, Тодор Янчев, Маркиньос, Флорентин Петре (65-Хосе Луис Гарсес), Шалозе Удоджи, Велизар Димитров (85-Георги Чиликов), Ней (90-Абдер Кабус)

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК