Левски за първи път в историята си може да има бразилски голмайстор

0
rikardinio 1
Снимка: levski.bg
- -

Настоящият сезон може да се окаже десетият, в който играчът с най-много голове за Левски в първенството да е чужденец. За момента реализатор номер 1 на „сините“ е Рикардиньо. След мача с Черно море головете му нараснаха на 9. Почти сигурно той няма да бъде изпреварен от някой от своите съотборници до края на сезона. Най-близко до него е Филип Кръстев със 7 гола.

Освен това, ако запази лидерството сред „сините“ реализатори, Рикардиньо ще стане първият бразилец, който става стрелец номер 1 на Левски за сезона. Както вече стана дума сезоните, в които най-резултатен е легионер са 9. В тях играчите са 8, тъй като Найджъл Робърта на два пъти вкара най-много – през 2019/20 – 11 гола и през 2020/21 когато бе номер 1 само с 6 попадения. Неговата родина – Кюрасао, географски се причислява към Северна Америка. А от Южна „сините“ нямат не само бразилец, но и от която и да е друга държава на този континент.

Най-много засега са африканците. Първият топреализатор е Серж Йофу от Кот Д’Ивоар. Той вкара 13 гола през сезон 1999/2000. След това номер 1 ставаха Гарра Дембеле от Мали, Базил Де Карвальо от Гвинея-Бисау, Гари Родригес от Кабо Верде и Билал Бари от Мароко. От Стария континент голмайстори на отбора ставаха Антонио Аниете (той както Карвальо и Дембеле беше голмайстори и на първенството), както и единственият защитник – чехът Давид Яблонски. Той вкара най-много пъти през сезон 2017/18 и стана номер 1 с 9 попадения./ „Мач Телеграф“