Взаимодействието между двама донесе с кански мъки 12-ата титла на Лудогорец

0
igor tiago kiril despodov
Снимка: ludogorets.com
- -

Всичко е добре, когато завършва добре – със сигурност това са си казали в Разград, след като в сряда Лудогорец спечели 12-а поредна титла. Направи го по драматичен начин, с успех в последния кръг и завърши надпреварата с 1 точка пред ЦСКА-София.

Всъщност орлите изкопираха като под индиго първата си кампания в елита, когато отново под ръководството на Ивайло Петев направиха дубъл на финалната права. И тогава, и сега това стана с помощта на дълги и мощни съдийски рамена, на „разплакани“ отбори, които пишеха декларации след загуба в Разград, както и на такива, използвали странни състави срещу орлите.

По традиция есента за Лудогорец премина с поглед, вперен в евротурнирите. Голямата цел – влизане в Шампионската лига, не бе изпълнена, но тимът за пореден сезон бе в групите на Лига Европа. Там бе записан паметен успех над Рома, който помогна за отиване в пролетната фаза за Лигата на конференциите. Под ръководството на Анте Шимунджа тимът не играеше много атрактивно, определено подхождаше високомерно и арогантно към съперниците в Първа лига и сам се вкара в ролята на догонващ – зимува на точка зад ЦСКА-София. След мащабната лятна селекция и тази в началото на 2023-та бе такава. Логично бе да бъде обърнато най-голямо внимание на защитата, която бе пропусклива. Така в тима бяха привлечени централните бранители Диниш Алмейда (Антверп) и Франко Русо (Майорка), както и бекът Гонсало Авила-Пипа (Олимпиакос). Планът бе основен ремонт на ариергарда, но първият се контузи и така и не игра в официален мач, вторият бе колеблив, а третият тотално разочарова. След приказките за разбунена съблекалня заради скандал между Кирил Десподов и Каули единият трябваше да си тръгне. В крайна сметка бразилският плеймейкър бе продаден, но заместването му се оказа прекалено сложна задача. На пожар бе привлечен асът на Ботев Пловдив Тодор Неделев, но след тежката травма и пропуснатата цяла есен националът не се оказа полезен.

Всичко изброено подсказваше, че пролетта за разградчани ще бъде доста трудна. Ситуацията обаче сякаш бе подценена. Изглеждаше, че орлите лежаха повече на страната, че съперникът им за златните медали играе неубедително и все някога ще започне да бърка. Но и представянето на Лудогорец нямаше нищо общо с това от предишни години. Игровото пропадане продължи. А след 0:1 от Пирин на „Хювефарма Арена“ логично бе посочена вратата на Анте Шимунджа.

Словенецът бе заменен от Ивайло Петев, който успя да посплоти съблекалнята. Да, Лудогорец продължи да бъде тим с ярки индивидуалности, в който доста често се губи колективното. Новият треньор потърси и нестандартен ход на поста не плеймейкър със Спас Делев, който не се оказа толкова лош. Вкара и малко характер – дългата победна серия преди финалния спринт бе на базата редица обрати. Но най-важното, което направи, бе да подобри връзката между фланговия нападател Кирил Десподов и тарана Игор Тиио. Точно взаимодействието между двамата донесе с кански мъки титлата на орлите. За да не бъдем голословни, ще се обърнем към цифрите. През есента най-полезен в състава бе аржентинското острие Матиас Тисера, който бе най-използваният играч в Първа лига и имаше 10 гола и 2 асистенции в 18 двубоя. През пролетта обаче получаваше много по-рядко шанс заради избухването на Тиаго. В първия дял бразилецът се разписа само 3 пъти и подаде за още 2 попадения в 16 двубоя. Статистиката на Десподов за есента бе 5 гола и 5 асистенции. Таранът обаче завърши шампионата с 15 гола и 8 завършващи подавания, а Десподов с 14 попадения и 15 асистенции. Промяната в представянето на двамата бе забележителна. Националът не мелеше много брашно с Шимунджа, Тиаго пък изглеждаше като запушен при словенеца. Е, Петев направи от двамата неудържимо дуо. Такова, което даде предимство пред опонента за златните медали.

Едва свършило това първенство, новото чука на вратата. А в Лудогорец ще имат много работа. Защото Игор Тиаго е на часове от преминаване в белгийския Брюж, а Кирил Десподов публично настоя за трансфер.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“