Бургаският кмет взел на мушка собствениците на Лудогорец

0
- -

Димитър Николов остава ужасен, научaвайки за най- новата бизнес инвестиция в Бургас на братята Кирил и Георги Домусчиеви, твърди uniconbg.com. Тя е взривоопасна и се изразява в това, на концесионираните от тях пристанища в града да се изгражда своеобразно нефтохимическо пристанище- буквално насред морския град. С всички екологични и икономически рискове. Скандалното е, че доставената по море суровина ще се транспортира после до съответните корпоратвини клиенти с влакови композиции, а това възкресява трагичния спомен за Хитрино.

Отстоянието до публични и частни сгради в същото време е скандално близко. Морето пък във всеки един момент може да бъде замърсено от петролен коктейл. При взрив или инцидент, последствията биха били чудовищни. Кметът е изразил възмущение, че е заобиколен и нямало никаква разгласа за предстоящите инициативи на БМФ Порт Бургас. Уверил е пред свидетели, че ще си влезе в ролята незабавно.

Както е известно, издадена е вече заповед да се изграждат чудовищни по размери пет на брой резервоара за сярна киселина. Инвеститорите изглежда са освирепели за огромни печалби, за сметка на човешкото здраве и околната среда.

Това все пак са няколко еко бомби събрани на едно място, категорични са специалистите. Бизнес концепцията била сярната киселина да идва в промишлени количества с плавателни съдове, да се съхранява в Бургас и после взривоопасната и отровна химия да се товари на композиции за известното медодобивно предприятие в Пирдоп. Пълна мистерия е как е разрешено точно това. Извършена ли е ОВОС изобщо не е ясно. Резервоарите за сярна киселина били едно на ръка. Паралелно се изграждали такива и за петролни продукти с всички задължителни за целта инсталации. Ще се внася и търгува бензин и дизел. В предишен материал вече писахме, за наличието и на газохранилища. Често могат да бъдат забелязани газовози към Шеврон да влизат и излизат от Бургаския залив.

Всичко написано дотук щеше да е прекрасно откъм инвеститорска гледна точка и осигуряване на работна ръка, ако се правеше по правилата. Домусчиеви са концесионери на портовете Изток- 2 и Запад и имат договор с държавата за продължителен период от време. Текстовете в него обаче никога не са излизали в публичното пространство и е налице съмнителна мистерия може ли дадено пристанище да мутира в нефтено и да бъде заплаха за живота и здравето на много хора.

Източник: Г. Георгиев/ uniconbg.com

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК