Илич е шестият треньор без трофей, оставен на „Армията“

0
sasha ilich
Снимка: cska.bg
- -

Саша Илич постигна нещо, което не се беше случвало почти от десетилетие на „Армията“, а именно – да изкара един цял сезон като старши треньор. Последният такъв в елита беше Стойчо Младенов през 2013/14, начело на автентичния ЦСКА. Другото нещо, което се случва рядко, е това, че той беше оставен на поста си, без да е спечелил трофей.

През 2013/14 „червените“ нямаше как да се преборят с Лудогорец за титлата. А за Купата отпаднаха на осминафиналите от Левски след две нулеви равенства и дузпи. Младонов напусна ЦСКА мак през март 2015-а след три поредни загуби в първенството. Отборът навлезе в жестока криза и не спечели 12 поредни срещи, като сезонът бе завършен от Анатоли Нанков (води отбора само в един мач), Галин Иванов, а накрая Любо Пенев.

Общо в историята има петима треньори преди Саша Илич, които са оставали на поста си на „Армията“ след сезон без трофей. Като цяло такива, особено в първите 40 сезона от съществуването на ЦСКА, не са никак много. Крум Милев е първият оставен, след като е водил отбора от началото до крал на сезона, без да спечели нищо. Това става през 1962/63. Преди това не взима нищо и през 1948/40, но тогава не поема тима от самото начало. През 1963-а Милев е оставен, но пък това изглежда справедливо, след като преди това е спечелил 11 титли за последните 12 сезона, като 9 от първите места в крайното класиране са поредни. Палаврата, както е известен легендарният треньор на „червените“, не дочаква края на следващото първенство през 1963/64, което е най-слабото в историята на ЦСКА. В него тимът завършва 11-и. Тогава Милев е сменен с Манол Манолов.

По-особен е случаят със Стоян Орманджиев, който също успява да си заслужи по-голям кредит на доверие. Той поема отбора по средата на сезон 1965/66 и го извежда до титлата. През 1966/67 ЦСКА не печели домашен трофей, но е полуфиналист за КЕШ и записва епохални мачове с Интер. Логично Орманджиев, който е дядо на сегашния директор на ЦСКА-София, остава в клуба и през 1967/68. ЦСКА пак не печели трофей, но и треньорска рокада няма. През 1968/69 той се отплаща за търпението и извежда тима до дубъл. Странното е, че след този успех Орманджиев е сменен от Манол Манолов.

Серги Йоцов и Никола Ковачев-Тулата също са оставени в клуба след сезон без трофеи, но и двамата не дочакват края на следващото първенство, в което ЦСКА отново остава с празни ръце.

Остава да видим колко трайно ще бъде доверието към Саша Илич, който през миналия сезон държа Лудогорец в напрежение до последно в битката за титлата./ „Мач Телеграф“