Досега привличаните на „Армията“ големи таланти от чужбина не оправдават доверието

0
Снимка: levski.bg
- -

Трансферът на Сейни Санянг, който е актуално име от завършилото наскоро световно първенство за младежи до 20 г., може да се счита както за силен ход от ЦСКА-София за настоящето, така и като инвестиция в бъдещето. Парафираният дългосрочен договор подсказва, че със сигурност „червените“ възлагат надежди гамбиеца да развие качествата си и първо да помогне за постигането на собствените цели, а след това и да бъде продаден за сериозна сума в чужбина. Историята обаче досега говори срещу Санянг. Предишните случаи, в които на „Армията“ привличат голям талант от чужбина с високи очаквания, не се оказват оправдани.

Първият подобен е през лятото на 2002 г., когато в Борисовата градина пристига друг ляв бек, национал на родината си до 20 г. – Маркос Чарас. Аржентинецът е продукт на школата на Росарио Сентрал, а в юношеските гарнитури на гаучосите е съотборник с бъдещи звезди от ранга на Карлос Тевес и Хавиер Масчерано. Заедно с тях печели титлата Судамерикано до 20 години през 2003-та в Уругвай, вземайки участие в един мач. В автентичния ЦСКА обаче така и не успява да разкрие потенциала си. Той е шампион с тима за сезон 2002/03, но за общо две години и половина записва едва 26 участия във всички турнири и в края на 2004-та се завръща във Велес в родината си. Чарас идва на „Армията“ с посредничеството на Лъчезар Танев, а треньор по това време е Стойчо Младенов. Червените за плащат немалка трансферна сума за правата му на Росарио.

През лятото на 2010 г. друг млад перспективен аржентинец пристига на „Армията“ – 19-годишният офанзивен играч Лукас Трекаричи. Месеци по-рано той е участвал с националния отбор до 20 г. на престижния турнир в Тулон. За един сезон в ЦСКА изиграва само 7 мача и въпреки че записва във визитката си спечелена Купа на България, напуска безславно през 2011 г. Кариерата му след това е пълен провал и привличането му на „Армията“ се оказва много шум за нищо.

В началото на 2021-ва пък на базата на ЦСКА-София в Панчарево пристигна млад африкански нападател на проби. Бисмарк Чарлс заслужи доверието на Бруно Акрапович и в първите си месеци в тима загатна за сериозен потенциал, като вкара и победния гол във финала за Купата на България срещу Арда през месец май. Повече от две години по-късно обаче това остава последното попадение на 22-годишния ганаец, който постоянно е преследван от контузии.

Предшествениците на Сейни Санянг не изпълниха големите надежди, които им се възлагаха, ще успее ли той да промени тази тенденция?

„Тема спорт“