Левски пред уникално постижение

0
levski djavad el djemili velton ronaldo
Снимка: levski.bg
- -

Левски има шанс да постигне нещо невиждано в историята си през 21-и век. Това може да стане, ако „сините“ победят днес кипърския АПОЕЛ Никозия на „Герена“. Това ще е четвърта и последна проверка за тима на Николай Костов през зимата, а предишните три бяха спечелени. Дотук Левски победи с по 2:1 Пирин Благоевград и Етър, а удари с 3:1 и втородивизионния Марица, все в Правец.

При нов успех днес „сините“ за първи път ще запишат лятната подготовка само с победи в приятелските срещи. Може би ключовата дума в предишното изречение е „срещи“ – в множествено число. Просто защото през 2020 година Левски пак имаше само победи, но пък изигра само един мач. Той бе успех с 2:1 над Витоша Бистрица. За повече контроли нямаше време поради пандемията и рекордно краткото време между края на сезон 2019/20 и началото на 2020/21.

Другата къса подготовка беше през 2009 година. Тогава Левски стана шампион в средата на юни, а само месец по-късно вече игра с андорския Санта Хулия в предварителните кръгове на Шампионската лига. Между тези два мача „сините“ изиграха само две проверки и завършиха наравно 1:1 и със сръбския Севойно, и с Черно море.

Най-силните летни подготовки, поне като резултати от началото на века, Левски направи през 2001 година, както и в четирите години при Станимир Стоилов – между 2004-а и 2007-а. Специално в първия период на Мъри Левски изигра 34 контроли през летните месеци, в които загуби само една. Тя бе срещу полския Корона Киелце с 1:2 в Австрия. И в този мач Левски игра много добре, изпусна доста положения, намали в края на мача чрез Валери Домовчийски, но не можа да стигне и до равенството. Извън този мач „сините“ изиграха още цели 9, повечето от които международни с никак не лоши отбори и спечели във всеки от тях.

Друг любопитен момент е, че и в онази подготовка преди 16 години един от противниците е АПОЕЛ Никозия. Тогава кипърският гранд бе победен с 1:0 и бе първият съперник от чужбина при проверките, а мачът отново се игра в България. Сега с кипърците Левски ще завърши подготовката, а той е единственият чуждестранен тим, с който „сините“ ще мерят сили преди старта на сезона. Той ще е и най-сериозното мерило за това докъде са стигнали те и доколко са готови за официалните мачове. Поради това може и този път да не се стигне до първото лято само с победи в контролите./ „Мач Телеграф“