Мишо Вълчев: Левски ще е по-офанзивен! Едва ли мнението на всички фенове е като публикуваното

0
mihail valchev
- -

Бившият треньор и футболист на Левски – Михаил Вълчев – говори пред „Тема Спорт“ преди старта на новия сезон. Славният нападател на сините сподели очакванията си за мача с ЦСКА 1948 в събота и даде мнението си за смяната на игровата схема от Николай Костов. Той говори за липсата на нови футболисти на „Герена“ и дали това ще е проблем за столичани в хода на сезона.

Г-н Вълчев, какви са очакванията ви за старта на Левски през новия сезон? Как трябва да подходят сините в мача с ЦСКА 1948?
– Левски трябва да подходи много сериозно и внимателно в предстоящия мач, защото през миналия сезон загубиха на старта с 0:1 от ЦСКА 1948 в Бистрица. Очакванията ми са, че с помощта на феновете сините ще направят добър двубой и ще победят, за да добият самочувствие преди срещите и от евротурнирите. Мисля, че Левски ще постигне успех, но пак ще се повторя – трябва да се подходи много внимателно. ЦСКА 1948 е силен отбор, а през лятото привлякоха и добри футболисти.

Готов ли е Левски за този първи мач?
– Наблюдавах последната контрола срещу АПОЕЛ Никозия. Като че ли липсваха идеи и добри атаки. Постоянно през миналия сезон говорихме за головия пас и завършващия удар. Върху това акцентира и Николай Костов, но се вижда, че се работи. Дано да са надградили през тази седмица и това да го видим срещу ЦСКА 1948.

Какво е мнението Ви за промяната на схемата на игра от 4-2-3-1 в 4-1-4-1?
– Може би Левски стана по-офанзивен с нея. За защитниците е ясно какви са им функциите, докато сега ще има повече играчи близо до централния нападател, които да помагат за атаката. Но в съвременния футбол схемите в голяма степен са условни, защото много зависи и как ще подходи съперникът. Ако играе по-затворено и организирано в защита, трябва да се действа от по-задна позиция. В хода на мача треньорът ще види какво се случва и ще дава указания, а и самите футболисти трябва да го усещат това. Не виждам какво лошо има от промяна на схемата.

Проблем ли е, че Левски не привлече нов футболист през лятото?
– Знаем какво е финансовото състояние на клуба. Явно играчите, които са набелязани, не са били с по-добри качества от настоящите. Сините имат ядро и отборът играе заедно от дълго време. Няма смисъл да се дават пари за такива футболисти, а за играч, който да води отбора напред. В защита Левски има доста играчи. Няма какво да коментираме. За атаката знаем, че са необходими футболисти. Може би е говорено с набелязани, но те по всяка вероятност са имали високи финансови изисквания. Знаем добре какво се случваше в Левски с високоплатени футболисти, които не се представяха на ниво и после не можеха да си тръгнат.

Имаше ли играч, който да ви направи по-силно впечатление?
– Не бих посочил конкретен играч. Просто трябва да се вдигне още нивото на играта. Необходимо е да има повече идеи в атака, бърза мисъл при организирането на нападенията, да се обърне флангът в точния момент и т.н. Виждаме, че в съвременния футбол не ти оставят време да мислиш много.

Как ще коментирате престрелките между феновете и ръководството на клуба?
– Едва ли мнението на всички фенове е такова, каквото бе публикувано. Смятам, че не е удобен моментът да се прави това, защото предстоят важни мачове на Левски и отборът трябва да стартира с победи. Да седнат, да коментират и да видят какво се случва в другите клубове. Купуват се, но се и продават играчи, футболът е бизнес и трябва да си на плюс. Феновете трябва първо да помислят, а след това да предприемат действия.