Време е Фаетон да покаже защо е привлечен в ЦСКА-София

0
cska krumovgrad matias faeton
- -

ЦСКА-София има сериозни проблеми в атака в началото на сезона. Тимът отбеляза само два гола в първите си 5 мача, като те бяха дело на халфове – Хайнц и Туфегджич. Нападателите ги няма. Миналогодишният голмайстор Дюкенс Назон не може да е функционален за повече от полувреме, а взетият под наем еквадорски национал Майкъл Естрада за момента не може да издържи дори и толкова.

„Най-важното е да започнем да създаваме повече шансове. Независимо дали допускаме един, или нито един гол, ние все пак трябва да бележим. Това е основен проблем в последните двубои. Трябва да вкарваме по два-три гола всеки мач. Това е целта“, заяви онзи ден най-острият до момента футболист на червените Тобиас Хайнц. Норвежецът е уверен, че ЦСКА-София може да разпечата вратата на Серджио Падт в неделя в Разград, но вече се видя, че една птичка пролет не прави. Техничният скандинавец се нуждае от подкрепа. И при състоянието на централните нападатели и в отсъствието на Данило Асприля на сцената е време да излезе Матиас Фаетон. Израсналият в Париж национал на Гваделупа през лятото се превърна в най-скъпия входящ трансфер на ЦСКА-София в последните две десетилетия. След като се отчете с 9 гола и 2 асистенции в 37 мача във френската Лига 2, той бе привлечен от Гренобъл за над 1,5 милиона евро. Интерес към нападателя проявяваха още Йънг Бойс и Сент Етиен, което е показателно за качествата и потенциала на 23-годишния футболист.

Той допълнително вдигна очакванията към себе си, тъй като часове след официалното си представяне като ново попълнение на ЦСКА-София отбеляза два красиви гола от дистанция за Гваделупа срещу Куба на Голд Къп. В следващия двубой обаче пропусна решаваща дузпа в последните минути и тимът му отпадна от надпреварата. Това бе добра новина за армейците, тъй като Фаетон така или иначе вече беше изпуснал лятната подготовка и можеше максимално бързо да се присъедини към новия си отбор.

Армейците обаче форсираха прекалено включването му в игра и засега това има по-скоро негативен резултат. След едва няколко тренировки Матиас се появи на терена на почивката на гостуването на Хебър. И бързо показа, че „има много хляб в него“. Със солидна мощ, агресия, добър демараж и самочувствие французинът беше най-острият играч на ЦСКА-София в Пазарджик, като на няколко пъти достигна до стрелкови позиции, но нямаше късмет да ознаменува дебюта си с победно попадение.

Веднъж „влязъл в огъня“, за най-скъпото попълнение нямаше излизане. Той бе титуляр в следващите 4 двубоя, които обаче демонстрираха, че ще му е нужно още време за адаптация. Фаетон е страхотна опция за всички позиции в атака и богатство за треньорите, но все още сякаш играе за себе си и не успява да се напасне с новите съотборници. Националът на Гваделупа оставя чудесни впечатления със старанието си по време на мачове и тренировки и всички на „Армията“ са уверени, че му е нужно съвсем малко време, за да свикне с новата обстановка и да се „отпуши“.
А след това съперниците да му мислят…

Но в живота времето почти никога не те чака. И часът на Фаетон да поведе съотборниците си със силно представяне в атака настъпи. Каква по-добра възможност от предстоящия мач в Разград? Каква по-голяма мотивация може да има нападателят да покаже максимума от възможностите си? Кой мач би бил по-подходящ да докаже, че всяко евро, което е било заплатено за него, си струва, от гостуването на прекия конкурент за шампионската титла? ЦСКА-София може да излезе от кризата с победа в Разград. И Матиас Фаетон е призван да поведе съотборниците си към нея. Големите играчи са за големите мачове. Да видим…

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“