ЦСКА-София с най-малко български титуляри в Първа лига

0
cska
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София започна сезона много лошо, като инкасира срамни загуби от румънския Сепси и Лудогорец, отпадна от евротурнирите и се намира на девета позиция във временното класиране. Освен това продължава тенденцията армейците да произвеждат слаб футбол. И докато през миналия сезон резултатите покриваха тима, сега това не е така. Очаквано се стигна до недоволство от феновете, които на няколко пъти демонстрираха видно разочарованието си от случващото се. Една от причините за техния гняв е, че на „Армията“ всяко лято се правят мащабни селекции, идват куп чужденци, но така и не се постигат успехи. Много от привържениците не приемат за нормален факта, че отборът вече започва с най-малко българи от целия състав на Първа лига и в същото време е спечелил само две от първите си 5 срещи в елита, пише „Тема спорт“.

Ако трябва да сме пунктуални, червените делят първото място по най-много чуждестранни титуляри от началото на шампионата с Берое. И двата тима стартират средно с по 9 иностранци. Единствено ЦСКА-София обаче все още не е започвал с повече от трима родни играчи. Своеобразният „рекорд“ се държи от гостуването на Хебър в първия кръг (0:0), когато от първата минута започнаха Християн Петров, Асен Дончев и Марк-Емилио Папазов. При загубата с 0:3 от Лудогорец в Разград пък сред титулярите на ЦСКА-София имаше само един българин – Петров.

Така тенденцията, която се забелязваше в средата на хегемонията на орлите – тимът им да е съставен само от чужденци, а на „Армията“ да преобладават родни футболисти, е изцяло променена и вече червените превъзхождат основния си конкурент за титлата в този аспект. Разбира се, разградчани също не са сменили рязко курса си на развитие, като от началото на сезона Ивайло Петев залага средно на 2.6 български титуляри. А и едва ли при много по-различни стойности тимът отново щеше да си е осигурил участие в груповата фаза на евротурнирите.

Това се доказва и от факта, че отборът с най-много стартиращи родни играчи – Етър със средно 9.4, се намира на последната позиция в класирането с едва една спечелена точка от 5 двубоя.

Най-добър баланс пък сякаш е постигнат в Черно море, който даде заявка, че през този сезон най-накрая ще е реален претендент за челните места в таблицата и европейските квоти. Варненци са лидери след шестия кръг, а в нито един от мачовете им от началото на първенството не са стартирали с по-малко от 7 българи в титулярния състав. Предстои да разберем обаче дали отборът ще запази нужното постоянство, или като през миналите години ще се срине в някой етап от сезона.

БЪЛГАРСКИ ТИТУЛЯРИ СРЕДНО НА МАЧ ОТ НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА

Етър 9.4
Славия 8.8
Арда 8.8
Хебър 7.67
Черно море 7.17
Ботев Bp 6.5
Крумовград 6.33
Пирин Бл 6
ЦСКА 1948 6
Локо Сф 5.5
Локо Пд 4.5
Левски 4
Ботев Пд 3.67
Лудогорец 2.6
Берое 2
ЦСКА-София 2