Черно море е като свеж бриз

0
cherno more otbor
- -

Ситуацията в Черно море в последните седмици ескалира. По родното крайбрежие преди дни най-обсъжданата тема бе големината на вълните и чистотата на водата. А в морската ни столица Варна въпросът е само един – докъде може да стигнат Илиан Илиев и моряците му. Същите, които светят като фар на върха в Първа лига, 6 кръга, 5 победи, 1 равенство и по-добра голова разлика държат варненци на първото място. От което временно бяха слезли, но пак се качиха, при това след успех над Лудогорец. В неделя вечер те изнесоха лекция на „Тича“ на опонента и го пратиха да ближе рани преди плейофа за влизане в групите на Лига Европа срещу Аякс. Проблемите на разградчани обаче ни най-малко не вълнуват варненци, които имат само една мисъл в главата. Как да продължат победната си серия. В момента тя е от 5 двубоя след 3:3 срещу Арда на старта. Следващият съперник също е от тежка категория. В събота, 26 август, от 21:15 часа Илиан Илиев и играчите му излизат на „Българска армия“ срещу ЦСКА-София. И нова стъпка в правилната посока не е изключена. Защото и червените, както всъщност и в Лудогорец, я мислеха една, но се получава друга.

На Илиев обаче нещата се получават. Този състав на варненци е като свеж полъх. Той светна червената лампа на разградчани в заключителните секунди на първото полувреме, когато Атанас Илиев пропусна отлична възможност. А през втората част им извадиха бушона с отлично нападение с по едно докосване – отнета топка в противниковото поле, разцъкване и смяна на фланга и накрая дори Цветомир Панов, който не се бе разписвал 4 години, опъна мрежата с хубав диагонален удар.

Черно море като цяло не владееше топката, но по-важното е, че владееше мача. Следваше си плана и остави противника с пръст в уста. Всъщност варненци показват отлична игра, при това независимо дали в предни позиции действат с таран или с по-разчупен нападател. И сме свидетели на нещо, на което по традиция не сме свикнали. Знаете ли кой е най-резултатният отбор до момента? Е, вече се досетихте – Черно море. Именно това е голямата метаморфоза. И на нея се дължи фактът, че след 12 години моряците отново са в серия от пет шампионатни победи.

„От много време насам решихме да преосмислим начина си на игра. С Лудогорец можеш да се надиграваш само 15-20 минути. В началото решихме да се приберем, да им дадем инициативата и да използваме празните пространства. Радвам се, че го постигнахме. Преценихме да действаме по-умно и това даде резултат. Понякога питам футболистите как да подходим, а те предпочитат да се затварят. Ние добре затваряме пространствата, но като вземем топката, трябва да се опитваме да затрудним противника. Имаше ситуации, които трябваше да изиграем по-смело. Сега момчетата действаха повече с акъл, отколкото със сърце. Поздравявам ги. Показваме израстване – не само игрово, но и тактически“, заяви Илиев.

Добрите резултати обаче трябва да се затвърждават. С такъв на „Армията“ в събота Черно море ще даде сериозна заявка за нещо повече този сезон от място в първата шестица. И ще започне да си постеля за Европа.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“