За кого и дали подготовката на ЦСКА-София може да бъде извинение

0
cska 1
Снимка: facebook.com/cskasofiaofficial
- -

Изключително слабият старт на сезона на ЦСКА-София доведе до смяната на Саша Илич с Нестор Ел Маестро. Тя обаче не донесе търсения светкавичен резултат, като новият треньор постигна първата си победа едва в четвъртия си мач начело – срещу Ботев Враца. И докато специалисти и анализатори твърдяха, че липсата на стратегия, селекционната политика и работата на парче са основните причини за слабия футбол на ЦСКА-София, на „Армията“ насочиха вниманието единствено към лятната подготовка и лагера в Австрия.

„Това ще прозвучи като извинение, а аз не искам да бъде така. Но мисля, че заради малкото време между края на миналия сезон и началото на този можеше да се подготвим и по-добре в паузата. Да, проблемите са и физически. Истината е, че подготовката и работата, която отборът е свършил през юли месец, очевидно се отразява на старта на сезона. И това е видно от резултатите“, заяви Нестор Ел Маестро в първото голямо интервю след завръщането си в ЦСКА-София.

„Отборът е счупен, физически не могат да ходят. Не знам какво са тренирали в Австрия. Жал ми е за Ел Маестро, изключително подготвен треньор. Не заслужава тази съдба“, пък отчете собственикът Гриша Ганчев след позорната загуба с 0:3 в Разград.

Може ли обаче лятната подготовка да бъде извинение и за кого? Защото седмица, след като Hecтор Ел Маестро отчете лошото физическо състояние на отбора си, той не направи нито една смяна в първите 80 минути на срещата с Ботев Враца! Приемайки, че отборът „не може да ходи“, решението на сърбина с британски паспорт да остави толкова дълго време едни и същи изпълнители на терена при крехка преднина от 1:0 е, меко казано, странно. Или може би той е установил, че всъщност ситуацията не е толкова критична, като със сигурност ЦСКА-София не бе по-уморен от Ботев, а дори и имаше преимущество в последния половин час от мача.

С изречението „не знам какво са тренирали в Австрия“ пък изглежда, че ръководните фактори на „Армията“ обвиняват предишния треньор Саша Илич за случилото се през лятото. Бърза проверка обаче показва, че от титулярите във Враца само трима бяха на линия за старта на лятната подготовка в Панчарево – Вион, Линдсет и Хайнц, като те останаха на терена до края. Нещо повече – двамата норвежци изкараха по 90 минути във всяка от последните 3 срещи. Тоест провелите пълноценна подготовка не се намират в толкова лошо състояние, даже напротив. А едва ли само Илич е виновен, че много футболисти се присъединиха със закъснение, селекцията закъсня, а някои от новите дойдоха с контузии…

Така след първата победа на Нестор Ел Маестро в повторния му престой начело на ЦСКА-София се оказва, че опорката и оправдание със „сгрешената лятна подготовка“ не може да бъдат алиби нито за него, нито за ръководните фактори на „Армията“, които носят голяма вина за нея. И колкото по-бързо червените разберат това, потърсят собствените грешки и се заловят за здрава работа в правилната посока, толкова по-вероятно е и тимът да набере скорост и да започне отново да радва привържениците./ „Тема спорт“