Червенков: На „Армията“ няма кой да те чака! Възможна е нова треньорска смяна

0
- -

Ангел Червенков е шампион на България и като футболист (с ЦСКА), и като треньор (с Литекс). Бившият играч и наставник на червените винаги е интересен събеседник, тъй като е запознат отлично с материята. Той говори пред „Тема Спорт“ относно случващото се в ЦСКА-София.

Г-н Червенков, какви са причините за катастрофалния старт на ЦСКА?
– Причините са много. Със сигурност продукцията, която в момента представя ЦСКА, не отговаря на изискванията и критериите на клуба. Има и контузени футболисти, най-вече визирам Юрген Матей, който много липсва в центъра на защитата. В дефанзивен план се допускат голям брой грешки, а атаката далеч не е ефективна, въпреки че бяха взети няколко нови нападатели. Да си отбелязал само 5 гола в първите 6 мача в първенството е абсолютно неприемливо. Има твърде много проблеми за решаване и всичко е в ръцете на ръководството и треньорския щаб.

Как оценявате лятната селекция на клуба?
– В началото на сезона казах, че на отбора ще му трябват поне два месеца, за да се синхронизират звената и новите футболисти. Но в ЦСКА никой не те чака. Искат се резултати и то веднага. И тогава изниква въпросът – не се ли закъсня със селекцията. Друг е проблемът, че се допускат много технически и тактически грешки от отбора. Освен това от психологическа гледна точка не могат да се затворят и вземат лесно мачове с отбори като Хебър, Крумовград, намиращия се в криза Славия, Ботев Враца. Сега не успяха да запазят аванса си и срещу Черно море. ЦСКА винаги е под напрежение 90 минути, независимо срещу кой играе, което е притеснително.

Можете ли да оправдаете дефанзивния подход на Ел Маестро срещу Черно море?
– Това е напълно недопустимо. Може тактически да се отдръпнеш малко назад, ако си повел с 2-3 гола например. Но не и да се изпада в тотална защита на „Армията“. И гостите, в случая Черно море, да имат по-добри показатели от ЦСКА. Не е нужен допълнителен коментар, това казва всичко…

А дали треньорът не е взел това решение спрямо ресурса, който има?
– Треньора са го поканили да работи с това, с което разполага в момента. Щом е приел предизвикателството и се е съгласил да си сложи подписа, значи е съгласен с условията и трябва да покрие изискванията. Топката е в неговото поле.

Одобрявате ли смяната на Саша Илич с Нестор Ел Маестро?
– Не мога да давам оценки на колеги, но в ЦСКА има принципи и правила, с които съм запознат отлично. Ако нямаш добри резултати, не отговаряш на високите критерии на клуба и не печелиш трофеи, значи не си си свършил работата. При предишния сърбин играта не беше на нужното ниво. Знаем колко мачове бяха измъкнати благодарение на късмета и великолепната публика, която за първи път от много години подкрепя тима от първата до последната минута. А какво да говорим за следващия сърбин? При него вече и резултатите липсват. Те са тези, които дават оценка на даден треньор.

Много ветерани, специалисти и фенове смятат, че е нужна кардинална промяна. Вие сте работили с това ръководство, способно ли е то да я направи?
– Работил съм с ръководството и знам, че то е сериозно в амбициите си и разбира от футбол. То осигурява достатъчно добри условия за подготовка на отбора, за възстановяване. Всички предпоставки футболистите да се представят на ниво са налице. И вече продукцията на терена зависи от треньорския щаб и играчите. А тя за момента не задоволява изискванията на привържениците и всички, които обичаме ЦСКА.

Как може да се излезе от кризата?
– Това не е прост процес. Знаем, че всеки отбор преминава през кризисни периоди. Дори и в началото на миналия сезон Ливърпул бяха неузнаваеми, а след това си стъпиха на краката и направиха много силни мачове. Ще е нужно време и търпение, но аз се опасявам, че и в следващите мачове ЦСКА едва ли ще вземе пълен актив от точки.

При такъв развой очаквате ли нова треньорска смяна?
– Възможно е. Ако нещата продължават да се влошават. В ЦСКА са уволнявани треньори и при много по-добри резултати и представяния. Треньор и играчи просто трябва да знаят, че на „Армията“ няма кой да те чака.