Мицански: Левски играе футбол, който се харесва и радва хората! Това е правилният футбол

0
- -

Преди днешния реванш между Айнтрахт и Левски от плейофите на Лигата на конференциите, „Мач Телеграф“ взе интервю от бившия национал на България – Илиян Мицански. В него той говори за очакванията си за двубоя във Франкфурт, за бившите си съотборници Кевин Трап и Филип Макс, както и за шансовете на Левски на немска земя.

– Илиян, здравей! Къде те намирам в момента?
– На плажа в Гърция, под чадъра. По-точно в Неа Перамос – там, където в момента е половин България (смее се). На почивка съм със семейството си.

– Познаваш възможностите на Левски. Какви са шансовете на „сините“ да елиминират Айнтрахт и да се класират за групите на Лигата на конференциите?
– Не мога да кажа, че познавам в детайли отбора на Левски. Това, което гледам аз по телевизията, е същото, което виждат и всички фенове на Левски – една добра игра с всеки изминал мач. Сега предстои най-важният, от който само могат да спечелят. И футболисти, и фенове. Дали ще се случи това нещо, не знам… Всеки има някаква надежда. И аз имам, като българин и като фен на Левски, като играч, минал дори за малко през Левски… Дали това ще се осъществи, реално погледнато всеки знае, че е трудно осъществимо, но не и невъзможно.

– Как трябва да подходят футболистите на Левски във Франкфурт?
– Предполагам, че треньорът на Левски Николай Костов най-добре знае как точно трябва да подходят играчите му към този мач. Ясно е, че от страна на Левски ще има респект към съперника и футболистите му трябва да чакат своите шансове. Въпросът е вече дали ще успеят да ги реализират. Защото със сигурност играчите на Левски няма да имат много шансове в реванша. Както и в първия мач нямаха много шансове… Да кажем, че ако през първото полувреме в Coфия си бяха вкарали едното положение така, както в 90-ата минута, спокойно можеха и да спечелят мача. Предполагам, че и във Франкфурт ще имат не повече от един-два шанса за гол и да се надяваме, че ще ги реализират.

Смяташ ли, че Левски ще започне мача по-предпазливо?
– Предполагам, че както в първия мач, през повечето време Айнтрахт ще контролира събитията на терена, а Левски пък ще чака своите възможности и ако такива се открият, да ги реализира… Така че като цяло очаквам, че със сигурност домакините ще контролират мача, но това съвсем не означава, че ще го спечелят. Всичко е възможно!

– Какво мислиш за сегашната форма на играчите на Левски? Би ли откроил някой футболист?
– Не бих дал персонални оценки на играчите, защото не е моя работа. Като цяло това, което всички виждаме, е, че отборът играе доста стабилно и не се притеснява да играе ефективен футбол. Не играе някакъв защитен футбол, който не би се харесал на фоновете… Напротив, играе такъв, който се харесва и радва хората! Това е най-важното! Бих казал, че това е правилният футбол за Левски или поне, че отборът върви в правилната посока. Дано така да продължи! Видя се колко много хора бяха на мача в София. Това е нормално, все пак беше дошъл отбор от Бундеслигата и то не какъв да е… Левски е в миниподем и за мен не беше учудващо, че събра толкова много публика на Националния стадион.

– Какво мислиш за отбора на Айнтрахт? Има ли слаби страни?
– Видяхме, че има слаби страни, след като в първия мач играчите му направиха няколко фрапантни грешки, след които „сините“ можеха да отбележат голове. Надявам се това да се случи и на реванша, а футболистите на Левски да се възползват. Но пак казвам, нивото на Айнтрахт е друго и да се надяваме, че играчите на Левски ще имат ден, за да успеят да направят нещо голямо.

– В Кайзерслаутерн, когато беше в Бундеслигата, в продължение на два сезона си бил съотборник с вратаря на Айнтрахт Кевин Трап. Разкажи нещо повече за него.
– Впечатленията ми от него са отлични. Още когато бяхме заедно в Кайзерслаутерн, разбрах за какъв вратар става дума, въпреки че той в началото беше резерва. Трап дебютира в първия отбор на Кайзерслаутерн през пролетта на 2011 г. в мач срещу Фрайбург, в който и аз играх. У дома победихме с 2:1. Реално погледнато, той достигна едно ниво, което пожелавам на всеки друг вратар да успее да постигне!

– Играл ли си заедно и с някой друг от сегашния отбор на Айнтрахт?
– Да, в Карлсруе съм бил съотборник с левия халфбек Филип Макс. Той ми е повече от приятел, но не игра в първия мач в София. С Трап напоследък нямам толкова контакти, но той безспорно като футболист има много добри качества и затова досега е постигнал значими неща в кариерата си. Виждам, че дори е станал капитан на Айнтрахт и е една от водещите фигури в Бундеслигата… Това е интересна случка, защото другият вратар два пъти поред се разболяваше часове преди мачовете и по този начин Трап застана на вратата. След това вече не си изпусна титулярното място! По-късно направи трансфер в Айнтрахт, в ПСЖ. Никак не е случайно какво ниво е достигнал в кариерата си… Пази и в националния отбор, но въпреки това видяхме какъв гол му вкара Фадига… Трудно някой вратар може да я хване тази топка… (смее се).

– Изненада ли те равенството на Левски с Айнтрахт?
– Да кажем, че очаквах някакъв минимален успех за Айнтрахт или равенство с оглед на класата, която има. Но след тази игра на Левски, смятам, че равенството беше съвсем закономерен резултат в първия мач в София.

– Какво те впечатли в играта на Левски тогава?
– Това, което виждам във всеки един друг мач на Левски – футболистите играят дисциплинирано и разчитат на своите силни страни, т.е. чрез играта по фланговете, нестандартните идеи, които имат крилата, а и това, което в Левски налага в последните мачове треньорът Николай Костов. Това е най-големият плюс на Левски в момента. Смятам, че всички играчи отлично знаят какво трябва да правят на терена и то колективно, а не всеки да си играе неговата игра… И това е нещото, което според мен, им носи успехи.

– Твоят коментар за изключителния гол на Фадига?
– Трудно някой вратар може да хване тази топка, в която и да е минута, не само в последната… Това беше бомбен удар и дори един Кевин Трап може да получи гол от такъв удар.

Левски дава шанс и на млади играчи…
– Най-важното е тези млади играчи да ги използват тези шансове и мисля, че поне за момента те оправдават доверието на треньора Николай Костов. Дали така ще продължат да играят, ще видим през следващите месеци. По принцип това трябва да е целта пред тези футболисти – да играят добре в Левски и после да отидат някъде да се развиват още повече и по-късно да ги гледаме в по-силни отбори. Дано скоро това да започне да се случва! И разбира се, после да се вдигне и нивото на националния отбор на България, защото сме наясно, че националите като не играят в силни клубове, не е реално да се очакват кой знае какви успехи от националния отбор…

– Сигурно реванша ще го гледаш по телевизията…
– Да, разбира се, ще го гледам по телевизията тук, в Гърция, така както наблюдавах и първия мач. Имах покана и от Кевин Трап, и от Филип Макс, да гледам мача в София на живо на стадиона, но за съжаление не успях да отида.

– Твоята прогноза?
– Не съм добър в прогнозите, затова най-добре е да кажа, че Айнтрахт ще бие, така че да се случи обратното…

– В твоята кариера си играл в няколко германски отбора. Сещаш ли се за нещо интересно в момента?
– Ами например за това, че съм единственият българин, който е вкарал гол на Айнтрахт на стадиона във Франкфурт (смее се). Това се случи през февруари 2012 година в мач от Втора Бундеслига. Айнтрахт – Франкфурт 6:1. Тогава се отчетох с почетното попадение за Франкфурт.