Сонко – безразличен или симпатичен на „сините“ фенове?

0
noa sonko sundberg
Снимка: ludogorets.com
- -

„Ноа Сонко Сундберг беше много важен играч за нас, даже ми беше симпатичен, но вече ми е безразличен“. Тази култова фраза, изречена от треньора на Левски – Николай Костов – след трансфера на гамбиеца в Лудогорец, остава в съзнанието на всички фенове на „сините“. Тази вечер Сундберг ще се изправи срещу бившите си съотборници за пръв път, след като премина в редиците на шампионите преди около 2 месеца.

И точно тук изниква въпросът – как наистина феновете на Левски ще приемат един от бившите капитани на „сините“. Именно Сундберг изведе с лентата отбора на Николай Костов при първото домакинство за сезона – загуба с 1:2 от ЦСКА 1948 на „Герена“. Само няколко седмици по-късно обаче гамбиецът пое пътя към българския североизток.

Сундберг бе първият трансфер на Станимир Стоилов след завръщането на специалиста в Левски. Така че той със сигурност е футболист със сантиментална стойност. 27-годишният футболист пристигна при „сините“ като свободен агент от шведския Йосерсунд и за отрицателно време се превърна в неизменна част от състава на Мъри. Двамата с Хосе Кордоба направиха много силна двойка в средата на защитата, а понякога тя ставаше и тройка заради присъствието на Келиан Ван Дер Каап. Абсолютно безспорно е, че покрай по-опитния Сундберг, Кордоба израсна и в момента дори може да се каже, че е по-солидният от двамата. Сундберг беше с основен принос за спечелването на Купата на България през 2022 г., а след това беше истински стълб в отбрана в мачовете с ПАОК. В интерес на истината формата на гамбиеца не спадна в нито един момент, докато отборът на Станимир Стоилов не влезе в тежката серия от 11 мача без победа. Феновете на Левски винаги ще помнят гола му срещу Ботев Пд на 29 април 2022 г., когато препарира Георги Аргилашки с удар от около 25 метра.

В крайна сметка обаче, дали заради пари, дали заради това, че Лудогорец 12-и пъти е шампион и участва редовно в групи на евротурнирите, Сундберг направи безпрецедентен трансфер от единия претендент за титлата в друг, сменяйки „Герена“ с Разград. Преди години имаше много голям шанс тогавашната звезда на Левски Гари Родригес да премине в Лудогорец, но „сините“ фенове скочиха и в крайна сметка сделката пропадна. Този път, макар и преговорите да не бяха бързи, привържениците на Левски сякаш не скочиха срещу трансфера. Все пак имаше някои безспорни неща. Сундберг вече бе влязъл в последната година от своя договор и щеше да стане свободен агент след края на сезона. Той категорично бе изразил мнението си, че няма да продължи кариерата си на „Герена“ и ще търси ново предизвикателство. Към него имаше оферти, но много по-малки от тази на Лудогорец. В крайна сметка, след сериозни преговори, трансферът стана факт срещу 550 000+200 000 евро, плюс всякакви други бонуси и сериозен процент при следващ трансфер. Сухите цифри показват, че Левски е направил чудесна сделка, защото взима огромна сума пари за футболист, макар и класен, но в последната година от своя контракт. Да, той отива в пряк конкурент за челните позиции, но пък парите за „сините“, особено в този период, са много важни.

Ако погледнем от гледната точка на Лудогорец, то и за тях трансферът е отличен. Да, те дадоха сериозна сума пари за 27-годишния Сундберг, но е много по-добре да рискуваш с футболист, когото познаваш, вместо да дадеш дори и повече за непостоянен бранител като Франко Русо. Лудогорец започна сезона с големи проблеми в защита. Надеждите, че португалецът Диниш Алмейда, направил име в Локо Пд и след това играл в силния тим на Антверпен, ще заздрави отбраната на „орлите“, не се сбъднаха. Още по време на зимната пауза той подучи тежка контузия, от която продължава да се възстановява. Така Ивайло Петев остана с четирима централни защитници – хазартният Франко Русо, бързият, но слаб в играта с глава, Оливие Вердон, Игор Пластун, чиито най-добри години вече минаха, както и Георги Терзиев, който обаче е с ролята на твърда резерва. Бранител с профила на Сундберг в Разград нямаха – спокоен, опитен и силен с глава. Точно заради това бе направен този трансфер.

Със сигурност гамбиецът заздрави защитата на Лудогорец и оформи отличен тандем с Вердон, с когото определено се допълват. Да, той допусна една грешка – при успеха над Локо Сф с 3:1, но извън нея е много солиден. Голът, който вкара срещу Астана в далечен Казахстан, бе с огромна стойност за елиминирането на въпросния съперник. Сундберг бе много силен срещу казахите в реванша, срещу ЦСКА-София при успеха с 3:0 и при историческата победа над Аякс в Амстердам с 1:0. В дербито срещу „червените“ гамбиецът си изпусна нервите и удари Дюкенс Назон, за което подучи червен картон и отнесе сурово наказание. Явно обаче двамата си имат някаква закачка от дербитата между Левски и ЦСКА-София от предишните издания на големия мач.

Със сигурност днешното дерби на „Герена“ ще бъде по-специално за Сундберг. Само допреди около 2 месеца той играеше с футболистите на Николай Костов и дори беше един от лидерите в съблекалнята на „сините“. Сега той ще трябва да се изправи срещу тях. Но така е във футбола и подобни неща трябва да се приемат по някакъв начин. А за нас най-интересното е как феновете на Левски ще приемат Сундберг…

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“