Ас на Несебър: Москов направи много за футбола! Искам да играем нормално на професионално ниво, а не да живуркаме като други

0
nesebar septemvri (28)
- -

Един от основните футболисти на Несебър – Иван Стоянов – говори след загубата от Гигант (Съединение) с 1:2 в мач от 10 кръг на Югоизточната Трета лига. Ето какво каза защитникът пред официалния сайт на ОФК Несебър:

-Иване, защо се получи загубата при визитата ви в Съединение?
-Там винаги се гостува трудно. Миналата година бяха един от кандидатите за Втора лига, тази година също имат сериозен отбор. Ние обаче можеше да избегнем тази загуба, ако бяхме вкарали положенията, които създадохме още през първото полувреме. Според мен първата част не заслужаваше това равенство. След като ние изравнихме за 1:1, имахме ситуации, които за жалост пропиляхме…

-Спартак (Пловдив) продължава да е безпогрешен с десети пореден успех в десет мача. Това притеснява ли ви?
-Със сигурност изглеждат в ролята на фаворити, точките и победите го доказват. При нас нещата стоят по по-различен начин. Искаме отборът да играе добре, да побеждава и да се развива. Условията ни са прекрасни, имаме млади момчета, които ще се радвам да отидат на по-високо стъпало.

-Като един от по-опитните футболисти, как виждаш визията на Несебър?
-Вижте, истината е, че един клуб наистина трябва да бъде готов, за да играе професионален футбол. Вярвам, че скоро това ще се случи и на нашия клуб. Искам всичко да се нареди и да играем на професионално ниво нормално… Подчертавам нормално, а не да живуркаме като други клубове. Какъв е смисълът да влезем и после да изпаднем или да не довършим сезона.

-Говорейки в тази посока, Несебър наистина се развива – показва цялостна визия, а не работа на парче?
-Когато се завърнах в клуба преди няколко години, той беше пред изпадане в „А“ окръжна или както се наричат сега – областните групи. Ако си спомняте, отборът едва се спаси в края на сезон 2020/2021. Благодарение на хора, като Недялко Москов, клубът си стъпи на крака и от потънал в селските групи, стигна до първо място в Трета лига и на практика завръщане в професионалния футбол. Трябва да кажем нещата такива, каквито са – за два сезона този човек направи много за футбола. И като база, и като отбор, селекция, футболисти, изчисти и предишни задължения. Този отбор почти не съществуваше… Когато ме помоли да се върна и да помогна на отбора, аз почти бях решил да не продължавам, но изключително се радвам, че има такива хора, които милеят за футбола и в частност за Несебър.

-Каква е амбицията ти, свързана с Несебър?
-Аз съм родом от Несебър, юноша съм на клуба и вече казах – най-голямата ми радост ще бъде, ако отборът се завърне в професионалния футбол. Но отново с това уточнение, че сме напълно готови да го направим, бюджетът ни е достатъчен и сме спокойни за бъдещето. На този етап помагам на младите, за да може някой да ги забележи и да се развиват. Идеята на Трета лига е точно такава – да развиваме млади футболисти и да опитат от мъжкия футбол. Давам ви пример – наскоро играхме с дублиращия отбор на Локомотив Пловдив. Вкарахме им пет гола, а момчетата продължават да играят футбол, да тичат, да искат да се доказват. Това е истината – тук в тази дивизия се прави преходът между юношески и мъжки футбол и за младите момчета е добре да играят в нея. Защото има много примери, в които хвърлят младите дълбоко в елита или във Втора лига, седят резерви, минават 2-3 години, губят мотивация и някои дори приключват с футбола.

-Несебър дава шанс на доста млади футболисти, за които и ти говориш.
-Разполагаме с доста талантливи момчета, които имат потенциал за още по-голям футбол. Разбира се, трябва им опит, но точно сега е време да го натрупат. Много често се говори за напрежение преди или по време на мач. Ако няма, нещата няма да се получат – независимо за каква сфера става въпрос. Няма ли напрежение, значи все едно не те интересува. Има две важни за мен неща – напрежение и конкуренция. Има ли ги тези две неща, се изграждаш като футболист. Няма ли напрежение, не дадеш ли максимума на тренировка, а след това на мач, нещата няма да станат. Колкото и талант да имаш, тайната се крие в работата и в постоянството.

-На какво се дължат колебливите изяви в някои мачове от началото на сезона, дори и като домакини? Точно от това напрежение, че трябва да спечелите на всяка цена или на нещо друго?
-За мен не е определящ фактор дали домакинстваме, или гостуваме. А по-скоро с каква нагласа ще влезем в дадения мач. И как ще играем. Ако се върна на думата напрежение, пред младите момчета то се появява може би от факта, че на всяка цена те искат да отиграят всяка ситуация по някакъв блестящ и неповторим начин. Сами си вкарват напрежението, вместо да се отпуснат и да играят освободено. Самочувствието също е важно и трябва да го демонстрираш, но то изисква да си подготвен. Аз съм играл с много талантливи момчета в Септември (София) и много от тях си вярваха. Искам всички ние в Несебър да си вярваме – разбира се, да не подценяваме никой противник, но да знаем, че ние, ако тренираме на максимум и играем, както трябва, можем да победим всеки.

-Какво очакваш от следващия ви двубой с Асеновец (Асеновград)?
-Вярвам, че ще ги победим, защото ние сме по-добрият отбор. Просто трябва да подходим сериозно и отговорно, да си повярваме и да знаем, че имаме качества за успеха.