Левски с двойно повече голмайстори от ЦСКА-София

0
levski cska venderson cunami tobias hainc
Снимка: levski.bg
- -

ЦСКА-София и Левски влизат в голямата битка помежду си днес, а най-важното нещо във футбола – головете, се бележат по съвсем различен начин от двата гранда от началото на сезона. Първото, което трябва да се отбележи, че макар и малко изненадващо, повече попадения дотук бележат „сините“. Изненадващо, защото те не направиха гръмка и скъпа селекция, каквато имаше на „Армията“ през лятото. На „Герена“ дойдоха само Дарлан и Фадига, като и двамата все още не са допринесли с нито един гол в първенството. А ЦСКА-София подсили атаката си с имена като Асприля, Естрада, Фаетон, а в защитната линия също привлече нови хора като Санянг и Браян Кордоба. До момента Левски има 20 отбелязани гола, а ЦСКА-София – 16. За по-ниската бройка при „червените“ допринесе кризата в началото на сезона при Саша Илич, както и по време на първите мачове при Нестор Ел Маестро.

По-голяма е и бройката на играчите, които са вкарвали за Левски от началото на сезона. В състава на Николай Костов те са 10, а в този на Ел Маестро са двойно по-малко – петима, като сред тях няма нито един българин. Въпреки това обаче „сините“ нямат изявен голаджия. Водещите им реализатори са Рикардиньо и Джавад Ел Джемили само с по 4 гола, а в „червените“ редици си имат Назон, който е номер 1 не само в своя отбор, а и в първенството като цяло със 7 гола. В Първа лига той дели върха с Атанас Илиев от Черно море. Естрада също не е по-лош от конкурента си в атака и вече се разписа три пъти в последните два мача. Освен това двамата вече доказаха, че могат да играят заедно и да си взаимодействат отлично. На пръв поглед головете на еквадореца са малко, но той влезе по-късно във форма и в момента тя се доближава до своя пик.

Що се отнася до начина, по който бележат двата отбора, при ЦСКА-София еднообразието е малко по-голямо. „Червените“ имат само един гол с глава, отбелязан от Лазар Туфегджич, който твърде рядко играе. За „сините“ головете с глава са три и са с различни автори – Цунами, Асен Митков и Андриан Краев. Момчетата на Нестор Ел Маестро използват за попаденията си преди всичко десните си крака – 13 от 16-те гола са отбелязани с тях, което прави малко над 81% от всички попадения. Едва два са тези, реализирани с ляв, което прави 12,5%. При Левски също най-много са попаденията с десния крак, но процентът е по-нисък и те са точно половината от всички – 10 от 20 или 50%. С ляв крак играчите на Костов са отбелязали 35% от головете си или общо 7 на брой. Радващото за „червените“ е, че двамата нападатели, на които най-много разчитат, вече са се разписвали и с двата си крака. И в двата отбора обаче няма футболист, който да е вкарвал както с ляв и десен крак, така и с глава.

Изключително малък е процентът при „сини“ и „червени“ и при попаденията извън наказателното поле. За ЦСКА-София те са само две, а за Левски – три. Дори и тези голове обаче не бяха от много сериозна дистанция, а най-много от 20 метра. Най-красивите от тях бяха на Тобиас Хайнц срещу Берое, както и на Джавад Ел Джемили, който на два пъти порази вратата на Ботев Пд на Колежа. При този на Роналдо срещу Хебър имаше и доза късмет поради получилия се рикошет. Второто попадение извън пеналта за „червените“ пък вкара Дюкенс Назон. Това стана при 1:1 срещу Черно море на „Армията“, но и то не бе от голяма дистанция и само няколко сантиметра преди хаитянинът да влезе в наказателното поле.

Никак не са много и попаденията на двата отбора от статични положения. ЦСКА-София и Левски са вкарали по една дузпа от началото на сезона, а Назон пропусна втората за „червените“ на „Лаута“ в изминалия кръг. Директно от фал и след центриране все още двата отбора не са вкарали. А с едно или най-много две докосвания след изпълнение на корнер, са се разписали по веднъж.

За ЦСКА-София все още, освен българин, няма и разписал се защитник, докато за Левски един от петимата капитани на състава от началото на сезона – бразилският ляв бек Цунами – се отчете с гол при гостуването на Крумовград.

Това показват фактите и цифрите дотук по отношение на головете. Разбира се, че те винаги са важни и могат да подскажат някои неща, но не и да бъдат основа за една по-категорична прогноза за това какво ще стане днес. Това дерби е най-специалният сблъсък в българския футбол и твърде много са факторите и обстоятелствата, които биха могли да го решат и са го решавали през годините. Както вече споменахме в предишните дни – колелото в момента така се е завъртяло, че „червените“ са горе високо – като настроение и моментна форма, такава в каквато бе Левски преди около месец.

В последните години фаворитът в повечето пъти печели, но историята помни и куп случаи, когато е ставало обратното. Със сигурност и днес всеки от двата тима има своите козове, както и слабости, от които да се възползва съперникът. Остава да видим кой ще надделее, като е сигурно, че и феновете на двата отбора ще допринесат с каквото могат на любимците, създавайки както винаги прекрасна атмосфера./ „Мач Телеграф“