Гочето преди ЦСКА-София – Левски: Треньорите трябва да са максимално балансирани

0
- -

Георги Василев е извеждал като треньор и ЦСКА, и Левски до шампионската титла, като е последният наставник със златен дубъл начело на армейците (през 1997 г.). Гочето сподели пред „Тема Спорт“ очакванията си за дербито между ЦСКА-София и „сините“.

Г-н Василев, има ли някой измежду ЦСКА и Левски предимство преди дербито?
– И двата отбора са в добро състояние. ЦСКА в последните мачове набра сериозна инерция, но и Левски, ако изключим последния кръг с Лудогорец, също имаше силни двубои и резултати. Амбициите и в двата лагера са големи и неминуемо се усеща тази историческа вражда, която винаги е била много полезна за българския футбол.

Кои са силните страни на двата отбора?
– Нападението на ЦСКА е много силно с Назон, Хайнц, Естрада, ако е здрав. Линдсет също все повече участва в офанзивните действия. Най-важното за армейците в последните седмици е, че за разлика от предишни години играят с един и същи състав. И това се отразява доста положително. Играта е много разнообразна, приятна за гледане, не се създават с мъка положения пред противниковата врата. От другата страна, също виждаме силно нападение и имам чувството, че този път сблъсъкът няма да завърши 0:0 или 1:0. На Левски силата е по крилата. Уелтън и Роналдо внасят много динамика и отвличат вниманието на защитата. ЦСКА пък разчита на атаки през центъра с активна подкрепа от полузащитата, които до момента им носят сериозен успех.

Колко важна е работата на треньора в навечерието и по време на дербито?
– В такъв мач поведението на треньора трябва да е колкото се може по-балансирано.
Много е опасно футболистите да не прегорят, ако постоянно се набива в главите им колко е важен този мач. Те със сигурност го усещат, така че задачата на треньорите е улеснена. Просто дербито изисква да се подхожда повече психологически, отколкото чисто спортно-технически, както в много други двубои. Особено за отбори, които вече разчитат на изграден донякъде стил. Разбира се, всеки наставник се опитва да изненада противника дали с подход, дали с позициониране на футболисти, или друга тактическа уловка. Мисля, че и двата отбора разполагат с футболисти, които носят на напрежение, и ще видим истинско зрелище. Феновете го заслужават, защото продължават да подкрепят неотлъчно и двата отбора, както виждаме и през този сезон.

Можете ли да се нагърбите с точна прогноза за сблъсъка?
– Очаквам повече от два гола, категорично.