Застоят на Пламен Андреев

0
levski cska plamen andreev
Снимка: levski.bg
- -

Изминаха пет дни от дербито между Левски и ЦСКА-София на стадион „Васил Левски“. Двата тима предложиха много битка, малко футболни достойнства и мачът завърши при равенство 1:1. Сякаш горчилката остана при сините, защото тимът на Николай Костов поведе в края на първото полувреме с красив гол на Роналдо, но в началото на втората част, вместо да се възползва от психологическото си предимство, допусна изравняване. Най-големите критики за попадението на червените отнесе младият вратар Пламен Андреев. 18-годишният страж излезе непремерено около границата на наказателното поле, допусна Джонатан Линдсет елементарно да открадне топката и след това норвежецът я прати в мрежата. Така кошмарите от предишното дерби в плейофите на миналия сезон се завърнаха при младежкия национал. Тогава той носеше вината и за двата гола на ЦСКА-София. Първо позволи след изпълнение на тъч в наказателното Тобиас Хайнц да го изпревари и да отбележи с глава, а след това излезе извън пеналта да пресече изритана топка в половината на сините, но вместо да изчисти, я подаде в краката на Дюкенс Назон, който направи най-лесното и вкара в опразнената врата.

Това са само щрихите от представянето на Пламен Андреев в последните две издания на мач №1 у нас. Но притеснителното е, че от началото на сезона се забелязва зацикляне и неувереност в играта на безспорния талант под рамката. Той от известно време насам сякаш не може да направи следващата крачка и да доразвие играта си. Въпреки че е само на 18 години, през миналата кампания той показваше отличен поглед при излизанията на центрирани и изсипани топки в наказателното поле на сините, правейки го с голямо самочувствие. Сега обаче не се забелязва това, а дори вече се вижда и лека нестабилност при тези излизания, боравенето с топка в крака и при ударите от близко и далечно разстояние. Феновете на Левски почти всеки път
изтръпват след опасен удар по посока вратата на сините.

На крехката възраст от 18 години Андреев вече има на сметката си 61 мача във всички турнири под рамката за Левски, в които записа 35 сухи мрежи – в повече от половината мачове, и допусна 43 попадения, което прави малко под 1,5 на двубой. Малцина могат да се похвалят с такъв шанс на тези години. Статистиката е повече от положителна, но не така стоят нещата по време на самите срещи. Трябва да се отбележи, че защитата пред Андреев се справя повече от добре, за да се извоюват тези сухи мрежи. През миналия сезон основният акцент падаше именно върху отбраната, която изнасяше тежестта на двубоите. До голяма степен тя помогна и на Андреев да подобри рекорди на вратари като Димитър Иванков и Георги Петков. Това неминуемо вдигна очакванията към младия страж, което може би му изигра лоша шега и сега се забелязва застой.

Има и психологическа бариера, която не може да бъде прескочена. Вижда се, че Пламен изпитва проблем, когато допусне грешка, и това поражда следваща. Ясно, че той е на много крехка възраст и тепърва ще изгражда устойчивостта си по време на тежките двубои. Голяма е вероятността и отнемането на лентата да му е повлияло. След завръщането на Станимир Стоилов треньорът ясно заяви, че капитан ще бъде вратарят на Левски, който ще е само и единствено от школата. Така и се случи, Николай Михайлов стартира, а след грешките му на реванша с Хамрун под рамката застана Пламен Андреев, който веднага се превърна в любимец на феновете. Но след идването на Николай Костов капитанската лента премина на ръката и на полевите играчи, като в момента със статут на такъв е Андриан Краев.

„Не стреляйте по пианиста – той толкова си може!“. Този израз не трябва по никакъв начин да се използва за Пламен Андреев, защото това младо момче притежава огромен потенциал, който да го изстреля някъде в друго първенство. Просто той трябва да направи следващата важна крачка, да игнорира случващото се около него и да бъде максимално съсредоточен да израства под рамката, защото вратарският пост е много специфичен и всяка грешка се гледа под лупа. Сега понася критиките след грешката в дербито, но с показаното хладнокръвие в първите си мачове за сините е длъжен да излезе от дупката и да се затвърди под рамката.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“