Това вече не се търпи!

0
- -

Националният отбор продължава да затъва в посредственост – това вижда обикновеният привърженик. Съвсем друго обаче е разбирането на селекционера Младен Кръстаич и компрометираното от години ръководство на футболния съюз, начело с Борислав Михайлов. В събота вечер Литва ни направи за смях на стадион „Васил Левски“. След поредната безумна продукция треньор и шефове бяха изпратени с възгласи „Оставка“, след като прибалтийците ни пратиха твърдо на последно място в групата. Те обаче сякаш са приемани като аплодисменти от визираните, чиято наглост минава всички граници.

Преди двубоя Младен Кръстаич уж сам си беше поставил ултиматум за победа. След мача в тунела успя да отрони единствено „Нека да преспим, ще видим. Нека хората да си свършат работата“. На пресконференцията избяга умело от директните въпроси дали няма да освободи поста, отговаряйки напоително какво е свършил за година и нещо начело на тима, как е изградил гръбнак за една декада напред, как единствено видите ли точките липсват. А че посредствен тим ти скрива топката, няма никакво значение. Оставка? Забравете. Преспал и наял се, сърбинът води вчерашната тренировка на трикольорите. Което означава, че днес ще поведе състава към Албания, където утре от 19:00 срещаме домакините в контрола. И трябва да стискаме палци да не ни качат на резултат.

Засега единствено неустойката го спасява от уволнение, защото на Боби явно не му се плаща. А може би сърбинът е много добър в един друг занаят, където има и бизнес…

Колосална неустойка спира уволнението на Младен Кръстаич

Докато избраниците на Кръстаич се излагаха, в ложите шефовете се чудеха кой кога да се покрие незабелязано. Пред медиите застана единствено вицепрезидентът Михаил Касабов, който хъката-мъката промълви нещо за оставки, но те били по собствен избор. И той щял да преспива… В съблекалнята влезе техническият директор Георги Иванов-Гонзо. Но не се разбра как излезе от там. И защо наперено не застана пред репортерите?! Шефът, който чертае планове за светло бъдеще. И който е прихванал от Борислав Михайлов (той вече не ходи и на мачове на националите) по изнизване от националния стадион – Боби беше с джип директно от пистата, а за Гонзо се твърди, че си тръгнал с бял микробус… Докато някой друг премества колата му от паркинга. Същият директор, който от идването на Кръстаич насам не спира да чертае стратегии. Да поставя за цел класиране, после да я снижава до обиграваме и да изисква резултати до 3-4 години. Който обясняваше, че ще сме силни, защото имаме играчи в Интер, Фиорентина, Барселона и Бенфика, както и още много други младоци в западни клубове. Този от Интер е Никола Илиев и в момента не е титуляр в ЦСКА 1948, не е викан вече и в мъжкия национален тим. Онзи от Фиорентина е Димо Кръстев, сега в Катанзаро. В Барса бе Мартин Георгиев, който в момента не е на ниво в Славия и дори не е в младежкия национален тим, а в Бенфика се подвизаваше Калоян Костов, който е четвърти избор за титулярен централен защитник на Локо Пд. Нищо против момчетата – да станат големи и наистина да заиграят там, където са били. Но нещо стратегиите пак са ни криви.

Боби, Гонзо, добро утро, преспахте ли?!

Колелото се върти, а 4 години са период, в който ако знаеш как, може да рестартираш всичко. По ирония на съдбата загубата от Литва дойде точно толкова време след тази с 0:6 от Англия на 14 октомври 2019-а. Тогава наред с виковете оставка (тимът бе воден от Красимир Балъков и бе по пътя към 12 поредни мача без победа!) гръмна и расистки скандал. Селекционерът Балъков го отнесе, а Борислав Михайлов бе натиснат да си тръгне. Той обаче като фокусник след година и половина си оттегли оставката. А тогава и сега сме си в същото блато.

Словения и Албания почти си гарантираха билети за европейското, може да го направи дори Люксембург. А ние се тътрим последни в групата срещу отбор, който за първи път бие като гост от 2 години. И Литва си написа историята на наш гръб. Предстои да видим кой ще е следващият? Докато Боби и сие се гласят да векуват. Футбола ни – кучета го яли.

Росен Ангелов/ „Тема спорт“