Как и защо Хайнц е тръгнал към дъното?

0
tobias hainc
Снимка: cska.bg
- -

Тобиас Хайнц диктуваше в един момент на сезона събитията в ЦСКА-София. Норвежецът беше в основата на надигането на „червените“, след като отборът записа ужасен старт. Той вдъхновяваше с играта си съотборниците си, а и феновете. Движеше се по целия терен. Организираше атаките, правеше връзката между халфовете и нападението с брилянтното си движение между линиите. Намираше сили да участва и в дефанзивен план. Именно заради бляскавата му форма и отличната му връзка с Дюкенс Назон – ЦСКА-София беше сочен за тотален фаворит в дербито с Левски. Точно в сблъсъка със „сините“ обаче сякаш нещо се пречупи при Тобиас. Той игра слабо в този мач, а след това пропадането му продължи и в следващите. Така до онзи ден, в който ЦСКА-София победи с 4:1 Крумовград, а Хайнц се запомни единствено с това, че беше заменен преди „червените“ да се развихрят на терена и да забият 3 безответни гола на новаците.

Сега основната задача на треньора на „червените“ Нестор Ел Маестро по време на паузата трябва да е да направи всичко по силите си, за да върне формата на Хайнц. Наставникът трябва да си зададе и съответно да си отговори на един много важен въпрос, от който реално може да зависи титлата: Как и защо Тобиас се е насочил към дъното, след като в един момент от сезона беше на върха? Истината е, че слабата форма на норвежеца има въздействие на цялостното представяно на отбора. ЦСКА-София напоследък изгуби своя блясък. Тимът измъкна победа над Пирин в Благоевград за около 120 секунди, през които вкара двата си гола за победата с 2:1. След това игра откровено слабо на ,Армията“ срещу Арда и едва измъкна 0:0. После би със страшни мъки и 1:0 последния Етър на „Ивайло“. Тук ще отворим една скоба и ще споменем, че в тази среща за първи и единствен път през сезона Хайнц беше резерва и се появи в игра след почивката. Дори изразителният обрат над Крумовград беше лишен от някакъв солиден игрови блясък до момента, в който норвежецът беше на терена.

Има обаче и добра новина около слабата форма на Хайнц. Въпреки нея, ЦСКА-София успява да трупа точки и е лидер в класирането. Ако приемем, че сривът при Тобиас стартира от дербито с Левски, оттогава тимът е записал 4 победи и две равенства в Първа лига, а прескочи с категоричното 3:0 Черноморец Балчик за Купата. Това показва, че „червените“ не са толкова зависими от най-добрия си футболист за разлика от случващото се в Левски. Там се контузи Уелтън и оттогава „сините“ са пълна трагедия и не могат да победят никого.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“