След „Армията“ и потоп

0
Снимка: cska.bg
- -

ЦСКА-София се раздели с шестима футболисти, които бяха част от отбора през миналия сезон. Става дума за Жеферсон, Галин Минков, Маурисио Гарсес, Дауда Бамба, Калоян Кръстев и Бисмарк Чарлс, които не се на „Армията“ през настоящата кампания. Липсата на по-голямата част от тях предизвика усмивки сред „червените“ фенове. Може би само раздялата с Маурисио Гарсес се приема по-лошо, защото бразилецът игра стабилно за „армейците“ и беше втори голмайстор на тима. Той си тръгна, след като ръководството на ЦСКА-София отказа да плати 550 000 евро, за да го откупи бразилския Бруске. Тогава това се видя като скъперничество на повечето „червени“ привърженици, но купуването на далеч по-скъп футболист като Матиас Фаетон заличи тези впечатления.

Един бърз поглед върху случващото се на споменатата по-горе шесторка показва, че шефовете на ЦСКА-София са били абсолютно прави в решението си. При тях важи правилото – след „Армията“ и потоп. Нито един от освободените не е направил крачка напред в кариерата си. Дори напротив – всички вървят надолу, отбелязва „Мач Телеграф“.

Започваме с Жеферсон, който игра прекалено дълго в ЦСКА-София, защото качествата му сочеха, че рядко трябва да припарва до терена. Към днешна дата бразилецът продължава да е без отбор, а на този етап няма изгледи това да се промени скоро. Той е на 29 години, което му дава много шансове, но движението му по игрището е като на 35-годишен човек, което отнема споменатите шансове.

Друг от списъка е Дауда Бамба. Нападателят дойде на „Армията“ със солидна визитка, големи очаквания, но и хронична контузия. Тя му попречи да блесне, а това продължава да важи. Той подписа като свободен агент с турския Юмраниеспор. От началото на сезона той не е вкарал гол, а е бил титуляр в два мача. Играл е общо в три срещи за първенство.

Маурисио Гарсес все пак си намери солиден отбор, след като трансферът му в ЦСКА-София се провали. Той подписа с Коритиба, но е твърда резерва там. Почвал е като титуляр в 3 мача, а е играл общо в 12. Вкарал е само едно попадение за 480 минути игра за тима.

Нещата при Бисмарк Чарлс са пълна трагедия. Ганаецът, който вкара във финала за Купата на България и реално донесе трофея на ЦСКА-София при 1:0 над Арда, беше пратен под наем в Пирин Благоевград, където… пак се контузи. Сега му предстои нова операция и дълго лечение, а все още не е изиграл нито един мач за „орлетата“.

Едва ли очакванията към българите в шестицата – Галин Минков и Калоян Кръстев – са били особено големи. Едва ли обаче някой е смятал, че те ще са твърди резерви и в Локомотив София. Първият е започнал само два мача като титуляр, а вторият – четири. Иначе нападателят Кръстев, който дойда в ЦСКА-София срещу прилична сума, платена на Славия, не изневерява на себе си и все още не е вкарал гол за столичните железничари.

Шестимата, които не са в ЦСКА-София този сезон:

Жеферсон – все още е без отбор

Дауда Бамба – резерва в турския Юмраниеспор, няма гол в общо 3 мача за тима

Галин Минков – резерва в Локомотив София, 2 мача като титуляр от началото на сезона

Маурисио Гарсес – резерва в Коритиба, 3 мача като титуляр, вкарал е 1 гол

Калоян Кръстев – резерва в Локомотив София, 4 мача като титуляр – няма гол

Бисмарк Чарлс – пак е контузен, не е изиграл нито един мач за Пирин Благоевград, където е под наем