Левски за трети път се изправя в контрола срещу Динамо (Киев), имат и 4 официални двубоя

0
levski otbor
Снимка: levski.bg
- -

Левски за трети път през 21-и век ще премери сили с Динамо Киев по време на зимен подготвителен лагер. Предишните два случая бяха в началото на 2008-а и на 2022 година.

Първият двубой бе в Кипър, а вторият – отново в Турция, където двата тима ще се срещнат и през 2024-а. И в двата двубоя до момента треньор на Левски беше Станимир Стоилов. През 2008-а „сините“ загубиха от украинския колос на острова на Афродита с 1:2. За тях точен бе Мариян Огнянов, а за Динамо – Милош Нинкович и Олег Гусев. На същия лагер и дублиращият състав на украинския тим победи резервите на Левски с 3:0.

Преди почти две години двата отбора се срещнаха в Турция и този път Левски се представи по-добре, като успя да не загуби – 1:1 . Виталий Буялски изведе Динамо напред в 31-ата минута. След почивката Димитър Костадинов изравни с хубав шут от границата на наказателното поле.

Левски и Динамо имат в историята и четири официални двубоя. През 1980 година Левски постига един от големите си успехи в Европа и успява да елиминира Динамо Киев, в чийто състав по онова време е носителят на Златната топка за 1975-а Олег Блохин, а треньор е великият Валерий Лобановски. Първият мач в Киев завършва 1:1, а реваншът на „Васил Левски“ – 0:0. През 2002 година двата тима се срещнаха и в плейоф за шампионската лига, спечелен от украинците след две победи с 1:0./ „Мач Телеграф“