Само шестима бразилци се радваха на трофей с Левски

0
velton cunami
Снимка: levski.bg
- -

Фабио Лима стана бразилец номер 22, който ще се подвизава на „Герена“, след като подписа за 2,5 години със „сините“. Трябва да отбележим, че четирима от тях все още са част от клуба. И те ще помагат на Виана да се адаптира по-бързо към обстановката у нас. Това са Цунами, Уелтън, Рикардиньо и Дарлан.

Да обърнем обаче по-сериозно внимание на бразилците, най-вече като цифри. Защото те най-ясно дават представа да бразилското присъствие на „Герена“ до този момент. И веднага едно нещо се набива на очи. То е свързано най-вече трофеите, които стоят зад бразилските играчи. Само шестима от тях са вдигали трофеи по време на предстоя си на „Герена“. Ударник в това отношение е Лусио Вагнер. Левият бек на „сините“ стана три пъти шампион, 2 пъти вдигна Купата на България. Визитката му се допълва и от 3 Суперкупи. С по 2 трофея у от България си тръгнаха още двама негови сънародници, с които той игра заедно. Това са Зе Соареш и Жоазиньо, които имат на сметката си титла и Суперкупа. Марсело Вава може и да не блестеше със синята фланелка, но пък може да се похвали с Купата на България. Тези успехи обаче са капка в морето, защото стана въпрос за най-голямата чужда колония, която се е настанявала на „Герена“. Освен това от бразилците винаги се очаква повече. Все пак реномето на страната им задължава.

Добрата новина тук е, че двама от южноамериканците, които са печелили трофей, все още са на „Герена“. Става въпрос за Уелтън и Цунами, които играха основна роля при спечелването на Купата на България през 2021 година, трофей, който дойде след толкова мъка и болка, които преживяха феновете след шампионската 2009 година.

Иначе Лусио Вагнер с неговите 177 мача за Левски във всички турнири засега е недостижим. Жоазиньо стигна до 106, а Уелтън засега е доста далеч – 79. Крилото от настоящия състав на „сините“ обаче е близо да настигне Паулиньо, който до този момент е бразилецът с най-много голове със синята фланелка – 23. Настоящият любимец на феновете на Левски има 17, но Рикардиньо със своите 16 също не е за подценяване. Жозиньо, който бе един от най-големите любимци на феновете, вкара 16 гола преди да бъде продаден в Русия./ „Мач Телеграф“