Дея се класира за финала в турнира за Купа България

0
deq 20
- -

Волейболистите на Дея спорт са първият финалист в турнира за Купа България при мъжете. Тимът, воден от Франческо Кадеду, надигра ЦСКА с 3:2 (18:25, 20:25, 25:20, 25:19, 15:12 ) в първия полуфинал от надпреварата, която се провежда в столичната зала „Левски София“.

 

Така съставът на Дея се класира за финал за Купа България за втора поредна година. През 2023 на турнира в в зала „Васил Левски“ в Пазарджик, Дея стигна до спора за трофея, но не успя да го спечели. Бургалии поведоха на Хебър с 2:0, но допуснаха пълен обрат и загубиха спора за трофея с 2:3.

 

Сега първенецът в класирането на елита направи обратната ситуация, но на полуфиналите. Изоставаше с 0:2, но намери сили да се въздигне и да сломи съпротивата на амейците.

 

На финала Дея ще се изправи срещу победителят от втората полуфинална двойка, която противопоставя домакините от Левски и Монтана. Двубоят е на 21 януари от 19:00 часа.

 

Очакванията за равностойна битка и интригуващ се оправдаха напълно. Получи се зрелищен и интересен двубой с много обрати. Равностойността доведе до две коренно различни фази на мача, като двата съперника си размениха ролите в доминацията. В първите две части лидер бе ЦСКА, в следващите две части господар на полето бе Дея.   Тайбрекът бе черешката на тортата, която бе за тимът от Бургас.

 

Устремени към заветната цел – финал, „червените“ показаха пълна мобилизация и не дадоха шансове на съперника в първите две части. Те играха с огромна мотивация и хъс, като се бореха за всяка точка. Сервисът им се получаваше, блокадата работеше. Доброто посрещане позволи на Владимир Станков да разиграе своите съотборници, като освен по краищата се получиха страхотни отигравания в центъра. Последва спад, като в следващите две части армейците отстъпиха пред напора на съперника.

 

От своя страна Дея започна трудно и мудно и не показа пълния си потенциал. Проспа първите две части, като играеше ролята на догонващ. Бургазлии бавно и постепенно започнаха да намират себе си и играта си. В третата и четвъртата част най-накрая намериха игровия си ритъм. Поставиха ЦСКА под напрежение и направиха обрат в мача, като докараха развоя до тайбрек. Опитът и класата си казаха думата, като Дея запази възходящата линия и не допусна повече противодйствие, като наложи волята си в петгеймовата битка.

 

ЦСКА стартира много стегнато и сърцато. Червените поведоха с 10:5 и 16:11 в първата част. Бургазлии не успяха да  излязат от негативната ситуация. Съперникът продължи да натиска и разликата нарасна на 21:14.  Армейците затвориха първата част в своя полза с комфортна преднина.

 

Втората започна равностойно 3:3, но след това Стойко Ненчев застана на крайната линия и след негов сервис ЦСКА поведе с 8:4. Дея започна да проявява първите признаци на разиграване, успя да намали пасива си до точка 16:17. Сервисът на СКА обаче отново влезе в действие, а след серия на Владимир Станков, червените отново се откъснаха 21:17. Това бе проломен момент и ЦСКА затвори гейма за 2:0.

 

Едва в третата част започна пробуждането на бургазлии. Те поведоха за първи път в двубоя 7:5. След това играта продължи равностойно. Най накроя бургазлии засилиха сервиса и на свой ред започнаха да го използват като оръжие. Димитър Василев даде тон, като след неговите изпълнения Дея се откъсна 16:13. Това даде още по-голям стимул и бургазлии продължиха да диктуват играта. В края на гейма серия на Николай Николов сломи съпротивата на червените, а самият централен блокировач приключи гейма в полза на Дея с ас.

 

Успехът повлия положително на бургазлии и в четвъртата част  те имаха водеща роля. Откъснаха се при 7:5, поддържаха преднина от две точки, а на средата на гейма увеличиха аванса си  на четири точки 18:14 . Червените забоксуваха и започнаха да грешат. Това улесни бургазлии и те продължиха стабилно, като спечелиха четвъртата част и докараха мача до тайбрек.

 

В петата решителна част единоборството продължи с пълна сила до 6:6. Волейболистите на Бургас първи се откъснаха с 10:6 след сервис на Валентин Братоев, включително и 2 поредни аса. Това бе ключов момент, опитът на Дея си каза думата и бургазлии не позволиха обрати като наложиха волята си с крайното 3:2.