ЦСКА 1948 играе по-успешно на „Васил Левски“ от ЦСКА-София

0
- -

Бдин от най-важните мачове през сезона ще се изиграе днес. Сблъсъкът между третия ЦСКА-София и седмия ЦСКА 1948 ще трябва да определи последния български евроучастник. Според регламента тимът на Стамен Белчев ще има на своя страна домакинското предимство, но този път то ще е по-символично от всеки друг път. Арена на сблъска ще е стадион „Васил Левски“. А колкото и да се напълни той, съвсем друга и далеч по-трудна е обстановката за всички съперници на ЦСКА-София, ако двубоят се играе на стадион „Българска армия“. Откакто през 2017 година бяха въведени баражите за място в Европа (преди те бяха за Лига Европа, а сега – за Лигата на конференциите), винаги домакинът играеше на клубния си стадион. Сега няма да е така. Това пък е удобен повод да проверим, кой от двата отбора се чувства по-добре на „Васил Левски“. От началото на годината и ЦСКА-София започна да играе домакинските си мачове там и бройката им нарасна значително.

Ако направим съпоставка от влизането на ЦСКА 1948 в елита (началото на сезон 2020/21) досега ще се види, че този тим се чувства малко по-добре на националния стадион от ЦСКА-София. За този период ЦСКА 1948 изигра 28 мача, от които стигна до 15 победи, 5 равенства и 8 загуби при голова разлика 48-29. Тук е мястото да отбележим, че всички мачове, които не са били за точки, са загубени. Става дума за поражението от ФКСБ в Лигата на конференциите с 0:1, както и за още две поражения в турнира за Купата. В тях на националния стадион ЦСКА 1948 загуби с 1:3 финала от Лудогорец през миналия сезон, а през 2020/21 падна там от Арда с 0:1 на четвъртфиналите. Като процент победи на „Васил Левски“ за последните 4 години успеваемостта възлиза на малко над 53%. При ЦСКА-София тя е малко под 46%, като се формира от 37 мача. В тях „червените“ имат 17 победи, 8 равенства и 12 загуби, при голова разлика 50-34. Най-приятните спомени са от победата над Арда с 1:0 на финала за Купата на България, както и от паметния обрат над Виктория Пилзен в общия резултат. Той дойде след победа с 3:0 в реванша на „Васил Левски“, а с успеха ЦСКА-София влезе в групите на Лигата на конференциите през 2021 година. Една по-рано пък с треньор Бруно Акрапович бе ударен италианският гранд Рома с 3:1 в последен мач от групите на Лига Европа.

В последните месеци статистиката на ЦСКА-София се влоши, тъй като наскоро на „Васил Левски“ „червените“ паднаха от Локо Пд, Пирин, Черно море, както и Ботев Пд за Купата, а направиха равенство с Крумовград.

Днес ще се види на кого ще донесе по-голям късмет „Васил Левски“./ „Мач Телеграф“

Пълен или частичен ад за ЦСКА-София?