Боби Галчев: На ЦСКА и Левски са им останали само имената! За „червените“ сезонът е провал

0
- -

Борис Галчев е сред най-разпознаваемите футболисти на ЦСКА от близкото минало. Сърцатият халф има два престоя при „червените“ като избра да остане в тима, дори когато „армейците“ бяха част от тогавашната В група през сезон 2015/16. Бившият футболист говори за предстоящия за ЦСКА-София бараж за Европа срещу ЦСКА 1948 и сезона на тима. Ето какво сподели Галчев в интервю за „Мач Телеграф“

Какви ся Вашите очаквания за баража между ЦСКА и ЦСКА 1948?
– Да стане един хубав мач, а отборът, който играе по-добре и заслужава, да победи. За ЦСКА сезонът е провал.

– Провал, въпреки че отборът все още може да се класира в Европа?
– Да, най-вече с оглед на последните събития. ЦСКА трябва да играе бараж за Европа, а преди това не успя да стигне до финала за Купата и отпадна на 1/2-финала от Ботев Пловдив. Това не отива на клуб като ЦСКА.

– Какво не стигна на ЦСКА през сезона, въпреки че тимът направи доста скъпа селекция миналото лято?
– Преди Орманджиев каза за Естрада, че е човек, който е играл на Световно първенство и че качествата му не трябва да бъдат поставяни под съмнение, но в България не се справи добре. В България се играе много трудно, като това важи и за качествените играчи. Не е важно каква ще е скамейката, а кой каква работа ще свърши. Трябва да се попадне на правилните футболисти, правилните хора, които имат качествата и възможностите да постигнат това, което се изисква от клуб като ЦСКА. Ние като фенове искаме да виждаме един агресивен и атакуващо играещ ЦСКА. Бях на мача с Черно море – на нас ни трябва победа, а ги чакаме на центъра. Това за мен не е нормално. Хората искат да виждат един агресивен и зрелищен ЦСКА, няма какво да го изтъкваме дори. Отборът трябва да играе добър и резултатен футбол.

– През сезона ЦСКА смени Саша Илич и Нестор Ел Маестро, а сега заложи на Стамен Белчев. Той ли трябва да остане начело?
– Не съм човекът, който да отговори на този въпрос. Има си ръководни фактори, които определят тези неща. Воденето на един отбор не опира само до мачовете. Има тренировъчен процес, отношение, колектив… Но не съм човекът, който може да коментира треньора на ЦСКА.

– Трябва ли да се прави трагедия, ако ЦСКА не влезе в Европа.
– Виждате, че в последните години парите в Европа се вдигнаха почти двойно, така че едно участие в турнирите носи доста дивиденти. Такова представяне обаче иска силен състав и дълга резервна скамейка.

– Отново се говори, че ЦСКА готви голяма селекция. Срещу Локо Пд обаче юношите показаха най-добра игра, показвайки че не отстъпват на скъпоплатени чужденци…
– Моето мнение съм го казал преди 10 години. Трябва да имаме предвид, че силен отбор без чужденци трудно може да се направи. В ЦСКА няма кой да те чака, това е на 100% сигурно. Далеч съм от нещата и не следя школата, но се надявам от нея да излязат качествени футболисти. Имам преки наблюдения върху втория отбор, където има интересни футболисти, но в ЦСКА, ако не си подготвен, няма кой да те чака. В ЦСКА няма време за нищо! В ЦСКА знаете как се приемат нещата – равен се приема като загуба.

– Изненада ли Ви напускането на Гриша Ганчев?
– Не се среща често човек, който да инвестира толкова пари, особено във футболен отбор. Той си знае какви са причините. Щом е взел това решение, значи за него е правилно. На моменти имаше и частично неодобрение от феновете, което също може да е повлияло.

– Една от задачите, с които се ангажираха новите собственици, е довършването на стадиона. Колко е ключов той за развитието на ЦСКА?
– За важността на стадионите се говори от 20 години, няма да открием топлата вода като построим стадион. Отбор без база и стадион, какъвто е сега ЦСКА, а и Левски – на тях са им останали само имената. От база и стадион трябва да се тръгне. Виждате новия стадион на Ботев – прекрасен. Локо Пд също скоро ще има хубав стадион. В изграждането на подобни съоръжения трябва да помага и държавата. Пожелавам на възможно най-много отбори да си построят нови и хубави стадиони, защото от това печели играта, печелят феновете. Би било удачно да се копира успешен модел от някоя друга държава, Белгия например и да се приложи тук. След време няма как да няма резултат, защото ние българите сме си талантливи.

– Като обобщим всичко казано досега, колко е далеч ЦСКА от Лудогорец?
– Игрово много пъти през годините, в които Лудогорец е ставал шампион, ЦСКА на моменти е бил по-добър. Това няма какво да го крием. Помните дузпите на Турицов и Али Coy… А и ние знаем Лудогорец как бие. Те успешно развиват техния проект, но не съм човекът, който да ги коментира, а и не искам да го правя.

Пълен или частичен ад за ЦСКА-София?