Томислав Стипич е синоним на успех и атракция

0
tomislav stipich 1
Снимка: cska.bg
- -

Още с обявяването си за нов треньор на ЦСКА-София, Томислав Стипич се превърна в изключително дискутирана тема сред червената общност. Фактът, че той направи първото си обръщение към феновете на български език изобщо не трогна привърженици и легенди, които започнаха да си задават въпроса как се е озовал начело на най-титулувания български клуб. Името му определено не е толкова популярно, колкото това на другата личност, спрягана за треньор на тима (Игор Бишчан), но определено не е и толкова анонимен, колкото се опитват да го изкарат. Роденият в Томиславград (по това време носещ името Дувно) специалист стартира треньорската си кариера в Германия. Впоследствие тя продължава в Китай, Швейцария, Хърватска и Латвия, като най-успешен е престоят му в бившата съветска република.

„Ако трябва да характеризирам Томислав Стипич с една дума, то това определено ще бъде „страст“. Неговата страст, емоции, подскачане, бягане и жестикулиране от резервната скамейка. Неговите интересни истории, които разказваше по време на пресконференциите. Неговата страст и харизма ще се усетят още от първия му ден в ЦСКА – не се съмнявам в това. В Латвия отборите му обичаха да играят бърз и доминиращ футбол, който повече наблягаше на темпото и дрибъла, а не бавен футбол, ориентиран около притежанието на топката. Смятам, че най-силното му качество е мотивацията на играчите. Също така той разполага с много силен щаб (б.а. – с него в ЦСКА идват помощникът Сергей Козанс, треньорът на вратарите Горан Брашнич и кондиционният специалист Миленко Кумич). Още в първия му сезон тук той постигна изненадващо добри резултати, след като спечели националната купа с Ауда и класира тима за участие в евротурнирите за пръв път в историята му. След това отиде в най-богатия клуб в Прибалтика в лицето на ФК Рига и въпреки големия натиск водеше в класирането почти през целия сезон (б.а. в последния кръг тимът му прави 1:1 като гост на Валмиера, което позволява на Ригас да го изпревари с една точка в класирането). Фактът, че той стана първият треньор в историята на клуба, който успява да се задържи в рамките на един пълен сезон, обаче е достатъчно сериозно постижение само по себе си“, казва специално за „Тема спорт“ журналистът от sportacentrs.com

Агрис Сувейзда. Историята на Стипич показва колко голямо значение има един резултат във футбола – при титла собственикът на ФК Рига е обещал 10-дневна почивка в Дубай за целия тим, но след фиаското не само че никой не помирисва Емирствата, а хърватският специалист остава без работа. „Стипич е специалист, който разбира футбола. Държи изключително много на своя имидж, външен вид, като в същото време прави шоу, говори интересно и е в центъра на вниманието“, допълва щрихи към портрета на новия треньор на ЦСКА-София Томо Ничота от Germanijak.hr.

Безспорно прави впечатление положителният баланс на хърватина срещу настоящия мениджър на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг (2 победи и 1 равен), но във визитката му има победи в сблъсъците с Игор Тудор, Сергей Якирович, както и работилите у нас Валдас Дамбраускас и Желко Петрович. Освен 2 загуби от Левски в контроли, той има в актива си равен срещу Павел Дочев, когато е начело на Щутгартер Кикерс, а българина ръководи Ерцгебирге Ауе. Именно резултатите са това, което ще определи дали Томислав Стипич ще е треньор на ЦСКА-София за 1+1 година, както е заложено в неговия договор.

Теодор Борисов/ „Тема спорт“

Роден национал се събира със Стипич в ЦСКА-София