ЦСКА-София – хроника на най-срамния сезон

0
cska dimitar evtimov braqn kordoba
Снимка: cska.bg
- -

„Изпращаме най-срамния сезон. Пропускахме възможности, правихме грешки и не успяхме да постигнем нито една от поставените цели“. Това беше равносметката на получилите новата власт в ЦСКА-София след загубения бараж за европейско участие срещу ЦСКА 1948 в последния епизод от катастрофалната кампания. Оценката на червеното ръководство е напълно обективна, тъй като отборът се провали звучно по всички възможни направления. Разбира се, дискусионно е названието „най“, но със сигурност отминалата кампания заема едно от водещите места в антикласацията.

И докато отпаданията от румънския средняк Сепси в Лигата на конференциите с общ резултат 0:6 и Ботев Пловдив за купата с 0:3, макар и много срамни, все пак са „влизали в зара“, то истинската трагедия дойде в първенството. Започващ всеки сезон с шампионски амбиции, за ЦСКА-София екзистенц-минимумът в последните години беше място в подножието на върха и участие в Европа, без нуждата от бараж. Стремглавият полет надолу през пролетта обаче прати армейците именно на подобен директен сблъсък, който да реши международната им съдба. А те загубиха и него, което преля чашата на търпението на феновете и част от тях нахлуха на терена в търсене на саморазправа. Ексцесиите, прекъснали мача с ЦСКА 1948 за 20-ина минути в неговия край, ще доведат до тежки последици и за следващия сезон.

Но да се върнем на току-що завършилата кампания и хрониката на червения крах в нея. Ако някой е забравил, в първите два кръга от шампионата армейците бяха предвождани от Саша Илич. Легендата на Партизан беше поставен в много деликатна ситуация, тъй като трябваше да води лятна подготовка в Австрия с голям брой голобради юноши заради закъснения на няколко от чужденците и забавена селекция. Наложи се дори администраторът Стойко Сакалиев да се включва в заниманията! Сърбинът този път не успя да повтори чудото от предишния сезон и от нищо да направи нещо.

ЦСКА-София се провали още на старта с нулево равенство срещу Хебър. Във втория кръг пък победи измъчено новака Крумовград. Беше очевидно, че има разрив в отношенията Илич – ръководство, който достигна връхната си точка при домакинската загуба с 0:2 от Сепси в Лигата на конференциите. Треньорът беше уволнен, а на негово място застана Нестор Ел Маестро. Еднолично решение на семейство Ганчеви, макар че са били разглеждани и няколко други варианта, включително поелият впоследствие Динамо Загреб – Сергей Якирович. В свое интервю Гриша Ганчев беше казал, че от всички освободени треньори съжалява само за Ел Маестро и Стамен Белчев. И беше твърдо решен да поправи тази „грешка“.

Сърбинът с британски паспорт и австрийско самосъзнание се провали в първата задача да вдигне бързо отбора на крака. Стигна се до срамното отпадане от Сепси с общ резултат 0:6, домакинско равенство със Славия и загуба с 0:3 от Лудогорец в Разград. Така на практика още тогава сезонът на ЦСКА-София приключи, едва след като бе започнал.

В следващите месеци обаче Нестор Ел Маестро поне привидно стабилизира отбора, смени схемата на игра и в периода септември – ноември ЦСКА-София записа 10 победи и 2 равенства в 12 мача. Но още в края на есенния полусезон тимът започна да се задъхва и завърши годината с реми като гост на Славия и ключова загуба с 0:1 от Лудогорец в историческия последен мач на стадион „Българска армия“ в предишния му вид.

Още тогава бе ясно, че в червения лагер ще е нужно сериозно подсилване, за да бъдат изпълнени поставените цели. Макар че тимът зимува с равни точки с разградчани, които обаче имаха и двубой по-малко, и на 3 зад изненадващия лидер Черно море. Вместо да надгради обаче, в ЦСКА-София настъпи сериозен процес на разграждане. Армейците се разделиха с основните си реализатори Назон и Естрада, както и с недисциплинирания Морено. Така тимът остана без нападатели. Беше привлечен единствено Фернандо Каранга, което трябваше да е трансферен удар и сериозна радост за феновете, но се оказа тотално разочарование.

Вместо след проведена пълноценна подготовка тимът на Нестор Ел Маестро да започне да изповядва по-привлекателен и печеливш футбол, червените станаха още по-трудни за гледане. Феновете поискаха оставката му още след поражението от Черно море във втория пролетен кръг и продължиха да настояват за нея, без значение дали отборът печелеше, или губеше, до неговото уволнение в средата на април.

На горещия стол седна другият любимец на Ганчев – Стамен Белчев, а в Борисовата градина вече бяха започнали да се чуват слухове за оттегляне на бизнесмена. То бе официализирано в края на месеца. Моментът бе перфектен за Ганчев – след успех с 3:1 над Левски и часове преди полуфинала-реванш за купата с Ботев Пд след домакинска загуба с 0:2. Така един от най-големите ни спортни меценати напусна потъващия кораб като победител и изгледа от сушата неговия болезнен път към дъното.

Стамен Белчев се провали с гръм и трясък, като отпадането от Ботев и последвалият триумф на канарчетата с купата означаваше, че тимът задължително трябва да е втори, за да избегне бараж за Европа. Черно море обаче спечели прекия мач на „Васил Левски“ и се окичи с исторически сребърни медали, а ЦСКА-София удължи сезона си с още няколко дни. За да се стигне и до въпросния бараж с ЦСКА 1948, двата гола на гостите от Бистрица и фенската баталия на терена. Логичен разрушителен край на един разрушителен сезон.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

ЦСКА-София с първи нов! Взе наказал жестоко „червените“ насред „Армията“