По следите на „синята“ селекция

0
stanislav genchev everton bala
Снимка: levski.bg
- -

Левски започна подготовката си преди дни, като на нея имаше само едно ново попълнение – бразилецът Майкон. Левият бек обаче бе подписал още преди края на миналия сезон, докато от анонсираните поне петима нови, които ще се взимат през лятото, до момента е привлечен само един – както първо KotaSport.com съобщи, това е десният бек Алдаир Невеш. Очаква се още в понеделник Алекс Колев да стане официално футболист на Левски, а с него да бъде представен и вратар. Все още обаче тези трансфери не са факт.

Първо в KOTASPORT: Ето кой е десният бек, който подписва с Левски

Станислав Генчев обяви, че търси хора на всички позиции, а освен това демонстрира увереност, както че селекцията ще бъде успешна, така и че целите ще бъдат най-високите – титла и Купа. На пръв поглед това звучи доста амбициозно. Освен това новият треньор на „сините“ подчерта, че иска да разполага с по двама равностойни футболисти на всеки пост. За да може това негово изискване да се изпълни, ще са нужни минимум шестима нови. Новият треньор каза, че ще вземе на подготвителния лагер пет момчета от втория отбор, но даже и с тях в момента Левски трудно може да събере 22 играчи и да състави два отбора. А за някаква равностойност и дума не може да става. Нека погледнем на какви позиции с какво разполага Левски.

Търсят се нови на всяка позиция, но истината е, че отборът реално има крещяща нужда от огромна бройка попълнения, защото дупките са много големи.

Вратар вече бе обявено, че ще се търси и то чужденец. И съответно няма как, а и не бива Левски да остава само с Андреев и Андонов. Гранд като „сините“ винаги трябва да има поне един опитен и стабилен човек на този най-важен пост. Ако играят в схема с трима централни защитници, на „Герена“ трябва да привлекат поне двама, след като вече се разделиха с Кордоба. Сега в тима останаха само Кристиан Димитров и Келиан Ван Дер Каап. В състава е и Виктор Любенов, който загатна, че има качества, но по всичко изглежда, че му е рано да бъде нещо повече от резерва. Така че за тези три позиции в центъра на отбраната ще са нужни поне две попълнения, като едното ще бъде с по-силен ляв крак, както беше при панамеца. Има вариант и Цунами да бъде най-левият от тримата чисти бранители в схемата, а ляв халф бек да е Майкон. Освен него, на тази позиция може да играе Марин Петков, но пък Генчев вече заяви, че вижда неговата роля повече зад нападателите, като атакуващ халф, така че би следвало да го изключим като опция за фланговете. Освен ако не трябва да бъде пуснат там по заместване.

За десен халф-бек първа опция изглежда Патрик-Габриел Галчев. Там може да играе и Фабио Лима, но и това би трябвало да го изключим като опция, защото Генчев вижда ролята на крила като Евертон Бала и Фабио Лима като нападатели. А и ако се играе 3-5-2, както се очаква, типични крила няма да има и поради това на играчи като Лима и Евертон трябва да се намерят места. И ако не са халф-бекове, остава да бъдат варианти за заместници на двамата нападатели. А тези двама тарани също тепърва трябва да се взимат. В момента на „Герена“ все още е Рикардиньо, но той почти сигурно ще бъде продаден. След като това се случи, Левски ще остане само с младия Преслав Бачев, за когото едва ли се правят планове да се разчита сериозно още през следващия сезон. В халфовата пиния Левски разполага с Асен Митков, Асен Чандъров, Фадига, Карлос Охене и Патрик Мислович, с можещия да играе на фланга или зад нападателя Джавад Ел Джемили, както и с Марин Петков. От всички тези твърда резерва ще бъде Чандъров, а най-твърд титуляр изглежда Митков. За Марин Петков казахме, че вероятно ще действа зад нападателя, но по всичко изглежда, че Левски има нужда да привлече типичен плеймейкър. Такъв, който да има въображение, прецизен пас, като и силен и точен шут. И вероятно ще се търси и такъв.

Така, като теглим чертата, се вижда, че шестима нови са минимумът. А, ако Левски уцели с всеки от тях, може и амбициите не Генчев за дубъл да не се окажат толкова илюзорни. Но историята показва, че с всички трудно се уцелва в една селекция. „Сините“ трябва да търсят играчи с нивото на Уелтън, Сонко Сундберг, Цунами и да сведат до минимум такива като Олдър, Шеху и Блажевич. От това до каква степен ще успеят, ще зависи колко ще се доближат до Лудогорец, който към днешна дата си остава големият фаворит и за следващото първенство./ „Мач Телеграф“

Левски е на крачка от опорен халф