Български отбор за седми път се изправя срещу грузински, водим убедително

0
torpedo ludogorets
- -

За седми път в историята наш тим се падна срещу грузински в европейски клубни турнири. Най-често в България е идвал най-големият тим в страната – Динамо Тбилиси. Именно той е и единственият, който е успявал да елиминира наши тимове, като е го е правил на два пъти – срещу Славия и срещу Локомотив Сф.

Трябва обаче да отбележим, че това се е случило в годините, когато Грузия още не беше независимо държава, а част от бившия СССР. Като представител на тази страна Динамо Тбилиси първо елиминира Славия за Купата на УЕФА през есента на 1973-а след 4:1 у дома и загуба с 0:2 в София. 14 години по-късно, пак за Купата на УЕФА, Локо Сф отпада от този съперник след 3:1 у дома и 0:3 като гост.

Оттогава в 4 поредни елиминации между българи и грузинци неизменно продължават нашите клубове, като за тези 8 мача дори не сме получили гол. Ботев Пд се справи с Динамо Тбилиси през 1995-а, след два успеха с по 1:0 за Купата на УЕФА, а Марек елиминира в Интертото през 2004-а Дила Гори след 0:0 у дома и успех с 2:0 като гост. Във втори предварителен кръг на Шампионската лига пък Левски се справи със Сиони Болниси с две победи с по 2:0.

Лудогорец също има опит и то успешен срещу грузинци. През 2018-а в плейоф за влизане в групите на Лига Европа с треньор Пауло Аутуори, „орлите“ елиминираха Торпедо Кутаиси също с две победи — 1:0 като гост и 4:0 у дома./ „Мач Телеграф“

Генчев шокиран – играчите бягали по-малко от женски отбор!