Дуарте – От интереса на Челси до трансфера в Лудогорец

0
deroi duarte
- -

Дерой Дуарте стана вторият нов футболист на Лудогорсц през лятото след вратаря Хендрик Бонман. Става дума за 24-годишен халф, който идва за заместник на напусналия Клод Гонсалвеш – неизменен титуляр в последните години. Дуарте обаче е с малко по-различен профил от португалеца, най-вече защото знае какво е да вкараш гол. Нещо, което изключително рядко правеше Гонсалвеш.

Той е роден през 1999 г. в Ротердам, като родителите му са от Кабо Верде. От 7-годишен е част от школата на Спарта Ротердам, като дебютира за първия тим през 2017 г., когато е на 18 години. Още в първия си сезон става титуляр, а след едва няколко месеца – през декември 2017 г. – интерес към него има вече от гранд като Челси. До трансфер в тима, воден тогава от Антонио Конте, обаче не се стига. Дуарте продължава да блести за Спарта Ротердам. Освен че върши страхотна работа в средата на терена, той бележи и голове. Общо за родния си тим вкарва 12 попадения.

Напуска Спарта Ротердам през 2021 г., когато преминава със свободен трансфер във Фортуна Ситард. В този тим се утвърждава като един от най-постоянните халфове в Ередивизие. Записва в елита на Нидерландия общо 87 мача за 3 сезона, в които бележи 4 пъти. Сред жертвите му са Фейенорд и Аякс, което определено впечатлява.

Лудогорец искаше Дуарте още през зимата. Тогава обаче до трансфер не се стигна, защото Фортуна Ситард отказа да пусне своя основен футболист в България за малко пари, тъй като договорът му изтичаше през лятото. В крайна сметка обаче Дуарте, който е национал на Кабо Верде, дойде сега като свободен агент в Разград. Той е оценен на 1 млн. евро, а идва без пари в Лудогорец, което е отличен ход на шампионите.

Трябва да се отбележи, че 24-годишният футболист е играл за 2 национални отбора – за юношите и младежите на Нидерландия и след това за мъжете на Кабо Верде. При малките „оранжеви“ Дуарте е бил съотборник с футболисти като Коди Гакпо, Свен Ботман, Дониел Мален. Дебютира за Кабо Верде през 2022 г., като до момента има 13 мача за родината на своите прадеди. Той дори играе на Купата на Африка през 2023 г. Любопитен момент е това, че неговият брат – Ларос Дуарте – също е футболист, който играе в Грьонинген и също е национал на Кабо Верде, но с едва един мач.

Колкото до треньорите, с които е работил, Дерой Дуарте има 14 двубоя под ръководството на Дик Адвокаат с екипа на Спарта Ротердам. Един от големите нидерландски специалисти в последните години./ „Мач Телеграф“

Италианци поискаха халф на Левски