Левски – свеж рестарт

0
levski spartak pleven marin petkov
Снимка: levski.bg
- -

Левски стартира контролите с лесна победа над втородивизионния Спартак Плевен с 2:0 в Правец. Над западния град, въпреки горещото време, се чувстваше сладка прохлада от оптимизма на феновете. Централната трибуна на стадион „Градски“ бе препълнена от сини привърженици, които бяха зажаднели за своите любимци, пренебрегвайки двубоя от Евро 2024 между Португалия и Турция, който се игра по същото време.

Новият треньорски щаб, начело със Станислав Генчев, стартира оптимистично, но тепърва му предстои много работа. 43-годишният наставник промени игровата постройка и сега тимът бе разположен в схема 3-1-4-2, като някои играчи имаха по-различна роля. През първото полувреме Марин Петков действаше в средата на терена, а Евертон Бала бе до Преслав Бачев на върха на атаката, докато през втората част в нападение си партнираха Хасими Фадига и Фабио Лима. Очаквано сините бяха пълни господари на терена срещу по-скромния съперник, но в няколко моменти показаха, че могат да бъдат уязвими в защита при новата схема и по-силен противник веднага ще се възползва от това. Но все още е много рано да се стига до генерални изводи и поставянето на оценки, защото Генчев и щабът му имат на разположение време, в което да изгладят неточностите.

Нека се обърне внимание и на положителните неща. Веднага си пролича директният футбол, който иска да наложи Генчев. Левски действаше целенасочено в половината на съперника и търсеше след 5-6 подавания да стига до вратата, а положенията да се завършват с удари. Лошото на този етап, което бе отбелязано от треньора, е лекотата, с която се пропускаха създадените възможности. Постоянно се търсеха подавания напред, за да се разсече сгъстената отбрана на противника. Липсваше безцелното разиграване с пасове по широчина. По отличен начин бе изградена атаката за първия гол, който падна още в 6-ата минута. Цунами подаде през центъра към Марин Петков, който не се забави и обърна играта към десния фланг за Алдаир Невеш. Португалецът с пас зад гърба на защитата изведе Митков в пеналта, а халфът с едно докосване намери Бачев, който нагласи топката на десния си крак и с изстрел в близкия ъгъл вкара след недобрата намеса на вратаря Антонов. Всичко в нападението бе направено на скорост и без излишни забавяния. Второто попадение пък бе след майсторско изпълнение от Марин Петков, който завъртя елегантно топката покрай стената от фал и топката се оплете в мрежата.

Левски и Генчев тръгнаха оптимистично, но предстои още много работа, за да може да се оберат плодовете от съвместната им работа.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

Левски привлича румънски национал