Последният „син“ трофей дойде със схемата на Генчев

0
Снимка: levski.bg
- -

Схемата, която Станислав Генчев иска да наложи в Левски и с която започна в първата контрола със Спартак Пл в Правец, е 3-5-2. От близкото и малко по-далечното минало „сините“ имат приятни спомени и положителен опит с тази постройка. Те я приложиха успешно в най-важните и трудни мачове по пътя към единствения си трофей за последните 15 години – през 2022 г. – Купата на България.

В полуфиналните мачове срещу Лудогорец Станимир Стоилов игра с трима централни защитници, като по-отчетливото 3-5-2 беше в реванша на „Герена“, спечелен с 1:0. По време на първия сблъсък в Разград, вариантът повече приличаше на 3-4-2-1. На финала срещу ЦСКА-София, в който „сините“ победиха с 1:0, постройката също бе 3-5-2, като тримата в отбрана пак бяха Хосе Кордоба, Ноа Сонко Сундберг и Келиан Ван Дер Каап. В началото на миналия сезон и Николай Костов прибегна до 3-5-2. Това стана при гостуването на Шкупи в Северна Македония във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Тази схема и тогава донесе успех, а Левски победи с 2:0 на стадион „Тодор Проески“ с голове на Уелтън и Роналдо.

В малко по-далечното минало, но все пак отново през 21-и век, Левски изигра и един от най-силните си мачове в Европа със схема 3-5-2. Става дума за разгрома над датския Брьондби с 4:1 с треньор Михаел Лаудруп през 2002 година за Купата на УЕФА. Тогава „сините“ бяха водени от Славолюб Муслин, а главните герои бяха Саша Симонович и Димитър Телкийски, които вкараха по два гола./ „Мач Телеграф“

Левски привлича румънски национал