Томаш каза преговарял ли е с ЦСКА-София и разкри: Играчи от българското първенство опитват да ни извиват ръцете!

0
aleksandar tomash
- -

Спартак Варна спечели първата контрола от предсезонната си подготовка, надделявайки с 1:0 над Добруджа с гол на Даниел Начев в края на първото полувреме. Това бе и неофициален дебют начело на соколите на старши треньора Александър Томаш. След двубоя специалистът даде интервю за „Тема Спорт“. Ето какво каза той.

Г-н Томаш, честита победа…
– Не знам дали е за честитки, но благодаря все пак. Всеки успех е ползотворен за самочувствието на един отбор, но ни предстои много работа…

Какво видяхте в този спаринг?
– Видях много старание от страна на футболистите, но сме далеч от това, което аз искам да виждам на терена. Трябва ни още класа и сработване.

До момента Спартак Варна привлече едва двама нови – вратаря Мартин Величков и Антонио Вутов. На какви позиции търсите още футболисти?
– Търсим на много позиции. Трябват ни състезатели във всички зони. Имаме дефицит в крайната защита, в центъра на отбраната, в халфовата линия, в атака… Проблемът е, че селекцията върви трудно и вече сме закъснели.

Към българския пазар ли гледате, или търсите чужденци?
– Обстоятелствата ни принуждават да се насочим към играчи от чужбина.

Какви са тези обстоятелства?
– Ще го кажа директно, както го направи собственикът на клуба преди няколко дни. Незнайно защо играчи от българското първенство опитват да ни извиват ръцете и да си договорят лични условия, каквито до момента не са получавали. Няма да споменавам имена, но ще дам един пример – футболист, който до момента е защитавал екипа на един от водещите отбори и е получавал 6 хиляди лева заплата, когато му предложихме да дойде при нас, поиска 12 хиляди лева… Не знам с какви впечатления са останали хората в България и какво мислят за финансовото състояние на собствениците, но Спартак не е мандра. Ние имаме строга финансова дисциплина, градим проект, а нямаме намерение да хвърляме безразборно средства…

Не опитахте ли да привлечете Евандро и Бабакар Дион, с които работихте заедно в Локо Пд и си тръгнаха като свободни агенти от „Лаута“?
– Ето за тази финансова дисциплина говорим. Да, щях да бъда щастлив, ако те бяха дошли във Варна, но не можехме да отговорим на финансовите параметри, които им предложиха от новите им отбори.

Ще Ви провокирам с въпрос за един конкретен играч. Синът ви Божидар Томовски направи страхотен сезон в Янтра, получи повиквателна за младежкия национален отбор, а в събота вкара за 1:1 в контрола срещу Етър… И той ли иска сериозна заплата? Все пак това сигурно щеше да Ви е най-лесният трансфер…
– (Смее се.) Не, не. Това ще ми е най-трудният трансфер. Вижте… Нали знаете, че за да се привлече чужденец, той трябва да е по-добър от българите на този пост. В случая с Божидар, аз от него искам да е по-добър и от чужденците, които можем да привлечем. Той е много добре във фаза атака, но аз искам от него да подобри някои компоненти във фаза защита. Именно поради тази причина го посъветвах да продължи да играе за Янтра, за да натрупа още опит и да е наистина готов, но готов по моите представи за футбола. Ако сега го привлека, ще му направя лоша услуга. Аз на него гледам не само като баща, но и като треньор. Не го сравнявам с останалите футболисти на този пост, а искам да се впише в моите представи за играта.

Разбрахме, че имате нужда от сериозна селекция и входящи трансфери, но има ли вариант да има и напуснали играчи от Спартак Варна?
– Да, но на този етап не бих искал да коментираме повече. Казах, че не ни стига качество, но ако започнем да страдаме и от липса на количество, то тогава ще имаме наистина сериозен проблем. В момента ръководството води преговори с няколко футболисти, но не бих искал да издавам повече неща от кухнята. Аз отново ще кажа, че виждам огромно старание от страна на всички.

Споменахте ръководството… Напуснахте Локо Пд, защото спряхте, ако въобще някога сте го правили, да говорите на един език със собственика Христо Крушарски. И какви са отношенията ви сега с Павлин Николов?
– Усещам пълната подкрепа на собствениците, но съм наясно, че всичко това е временно и зависи от представянето, развитието на отбора и резултатите. Това, че сега сме в отлични отношения и говорим на един език, не означава, че ще бъде така, ако не постигаме поставените цели.

А те какви са?
– Моите са едни и същи навсякъде, независимо от името на клуба. Аз искам да побеждавам, отборът да играе атакуващ, доминиращ футбол… Ако успеем да направим нужната селекция, да окомплектоваме състава, то ще се стремим към класиране в Топ 8, но на този етап мисията е доста трудно постижима. Това, разбира се, не ме отчайва, а напротив – амбицира ме още повече.

Успяхте ли да постигнете целите си с Локо Пд и оценявате ли като успешен престоя си на „Лаута“?
– Можехме да постигнем много повече, но въпреки това – да, смятам, че престоят в Локо Пд е успешен, макар че в много редки моменти се доближихме до представите ми за това, което искам да виждам на терена. От една страна, клубът реализира финансова печалба от продажба на играчи, каквато преди това не се бе случвала, футболистите надградиха в личен план. Дори и тези, които си тръгнаха като свободни агенти, го направиха на по-горно стъпало. Динко Хоркаш реализира трансфер в Ла Лига, Евандро е в Омония – един от грандовете в Кипър, Бабакар Дион ще играе в Гърция… Дадохме 4-5 национални състезатели на България. Това е успех. В Пловдив оставих много приятели, които скандираха името ми и в последния мач, а един голям човек вече е част от щаба ми. Това понякога значи повече от всичко останало. Щастлив съм, че Христо Колев-Бащата се присъедини към нас с Тодор Кючуков и Косьо Мирчев, които сме заедно от деца. В същото време не съм доволен, защото аз искам да печеля трофеи, а това не се случи, въпреки рекордната победна серия и остави горчилка в мен.

Какви контроли ще изиграе Спартак Варна до края на подготовката и ще успеете ли да отидете на лагер някъде?
– Ние започнахме твърде късно и пропуснахме тези организационни моменти. До края ще се готвим у дома и имаме още едва две контроли. На 5 юли играем с Фратрия, а на 13-и – с Дунав Русе. Малко е, но когато започнахме да правим програмата, всички бяха заети вече.

Във Варна ще продължите съперничеството с Илиан Илиев…
– (Смее се.) Това е една от хубавите новини. Винаги съм обичал да се изправям срещу него. Такива сблъсъци те карат да искаш да се развиваш, а атмосферата на варненското дерби е уникална.

Част от кариерата ви преминава в Черно море. А на „Тича“ са били и асистентите ви Косьо Мирчев и Тодор Кючуков…
– Не смятам, че това е проблем. Ние уважаваме съперника, но няма да имаме сантименти. Искрено се надявам да имаме състав, който да е достатъчно силен, за да се противопостави на Черно море. Не искам да давам празни обещания и да хвърлям високопарни реплики, за да се харесам. Искам да го направя с работата си.

Няма как да не попитам обаче за един друг сантимент. Името ви се спрягаше за треньорския пост на ЦСКА. Какво се случи?
– Видях какво се пише по медиите. Но няма какво да кажа по темата. Аз съм треньор на Спартак Варна, а ЦСКА си има треньор. Хубаво е, че журналистите прецениха, че мога да поема армейците (смее се)… Истината е, че сериозни преговори не е имало, а и използването на думата „сантимент“ от ваша страна не кореспондира с думата „професионализъм“. Аз винаги ще нося в сърцето си отбора, който ми е дал толкова много и ме е изградил, но това не означава, че няма да давам максимума от себе си, когато съм от другата страна.