Риск печели или губи за Дюлгеров и ЦСКА-София

0
ivan diulgerov
Снимка: facebook.com/cskasofiaofficial
- -

Катастрофалният изминал сезон изискваше сериозни мерки в ЦСКА-София, които бяха афиширани и от новата власт в клуба. Дълго време обаче на трансферния фронт имаше затишие, като червените обясняваха, че новият селекционен подход няма да включва пожарни решения и футболисти на килограм, а само прецизно подбрани и внимателно проучени играчи. Те донякъде изненадаха с първия си трансфер, защото привлякоха човек на позицията, на която така или иначе имаха най-голям избор – под рамката на вратата. Към Густаво Бусато, Димитър Евтимов и Марин Орлинов се присъедини националният страж на България – Иван Дюлгеров. Привличането на 24-годишния варненец беше прието с ентусиазъм от феновете, които отчетоха, че отдавна ЦСКА-София не е взимал толкова актуално име от родното първенство. Те обаче зададоха логичния въпрос – как в Борисовата градина ще менажират ситуацията, в която двама от най-качествените вратари у нас ще се борят за една позиция и винаги единият ще трябва да остава на резервната скамейка.

Истината е, че както Иван Дюлгеров, така и ЦСКА-София поеха огромен риск с този трансфер. Иконата и миноритарен собственик на червените Христо Стоичков казваше: „Който играе, печели“ в една вече спряна телевизионна реклама относно използването на отворилите се възможности. Въпросът е дали националът изобщо ще играе, или ще седи на пейката за сметка на Бусато. А пък ако играе, как ли това ще се приеме от бразилеца, който в последните два сезона беше най-качественият футболист на тима и
собственоръчно спечели десетки точки за армейците.

Със сигурност, още когато му е предложило нов договор за два сезона, червеното ръководство е провело разговор с 33-годишния Густаво, в което му е обяснило, че титулярното му място не е гарантирано и е възможно да бъде привлечена по-млада негова алтернатива. Той неведнъж е изразявал благодарността и обичта си към клуба и бе очаквано да приеме предложените му условия. Въпреки всичко обаче става въпрос за професионален футболист с глад за изява и победи – лични и отборни. И ако подобен качествен играч остане твърда резерва на друг със сходна класа, далеч не е сигурно колко безропотно ще приеме ситуацията и дали няма да се наруши микроклиматът в състава.

На Иван Дюлгеров също вероятно му е било обяснено, че ще трябва да се бори за ЦСКА-София и важността на Бусато в последните години. Тоест, щом е приел офертата на клуба, значи си е направил сметката. И отново въпреки това със сигурност би било сериозен удар по самочувствието и увереността на националния вратар, ако се заседи на пейката продължително време, докато бразилецът продължава да блести, както го правеше досега. Според запознати именно това беше и една от основните причини доскорошният страж на Ботев Пловдив – Хидайет Ханкич – да откаже предложението на червените и да подпише с руския Ростов. От Борисовата градина са били готови да изпълнят финансовите изисквания на босненеца и канарчетата, но самият той се страхувал, че може да се окаже дълбока резерва на Бусато, което да спре развитието му.

Добрата новина за Дюлгеров е, че той започва спора с бразилеца с едни гърди напред, тъй като Густаво е наказан за първите три мача от сезона. Така българинът ще може със силни изяви срещу Лудогорец, Хебър и Спартак Варна да си спечели поне временно титулярното място и да остави конкурента си на пейката. Интересно е, че в първите си години на „Тича“ той също имаше подобни битки. През сезон 2019/20, когато не разполагаше с толкова опит, логично губеше тази с швейцареца Миодраг Митрович. През следващата кампания отново основно беше резерва, но на Георги Георгиев, преди през есента на 2021 година да го измести от позицията под рамката и да не я освободи до това лято.

Досега в кариерата на Дюлгеров личи голяма последователност, като той надграждаше представянето си в Черно море, без да се оглежда за други опции, докато не постигна своя връх на „Тича“ и най-високото класиране на тима в историята – второто място, осигурило участие в Лигата на конференциите. Това лято той вече знаеше, че е дал и получил каквото може от моряците и е време за следващата крачка във футболния му път. Преди офертата на ЦСКА-София, имаше запитвания и оферти от Русия, Шотландия, Италия, Израел, някои от които доста по-добри във финансово естество от тази на червените. Вратарят обаче взе решение да прави разумни стъпки в правилната посока и се довери на качествата си, че ще успее да се наложи в Борисовата градина. Вместо рисковете на живота и аклиматизацията в чужбина, той предпочете да води битка с Густаво Бусато и да се бори за шампионската титла с ЦСКА-София. Самият му треньор в националния отбор и доскорошен в Черно море – Илиан Илиев – призна, че е изненадан от избора му. Дюлгеров ще трябва да доказва, че е взел правилното решение!

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

Станал излишен на „Армията“ поема към Кипър