Лудогорец и ШЛ – сега или никога

0
ludogorets ivailo chechev
Снимка: ludogorets.com
- -

За осми път след златния сезон 2016/17 Лудогорец тръгва към заветната цел – груповата фаза на Шампионската лига, която тази година ще бъде в различен формат. Различни отбори все слагаха прът в колелата на „орлите“ – Апоел Беер Шева, Фехервар, Ференцварош, Мидтиланд, Малмьо, Динамо Загреб, Олимпия Любляна рано или късно стопираха мечтата на всички в Разград.

Но сега всички предпоставки да стигане до Лигата на богатите са на лице. Да, първият съперник – Динамо Батуми – не е за подценяване, особено след еуфорията, която обзе Грузия след Евро 2024. А и знаем, че деюбтният мач след подготовка е най-труден. Но всичко друго е в полза на Лудогорец – първият мач е в Разград, по-важното – всички звезди останаха, а не както преди година отборът да тръгва без централен нападател, след като Игор Тиаго беше продаден на Брюж, а Руан и Дуа дойдоха по-късно. Пьотровски вече няколко дни тренира с отбора и ще играе, а другият участник на Евро 2024 – Дуа – също вече е при своите съотборници. И разбира се – треньорът от последното влизане в групите на Шампионската лига – Георги Дерменджиев – отново е тук, след като пое един разбит отбор през октомври и го изведе до титлата, до финала за Купата и до 1/16-финалите на Лигата на конференциите.

Лудогорец имаше късмет и при жребия. Нещо, което не е за пренебрегване. Ако „орлите“ преодолеят Динамо Батуми, ги чака може би дори по-лек съперник – победителят от дуела между Динамо Минск и Пюник Ереван.

Но тъй като в Разград често вървят с две, ако не и три стъпки напред, няма как да не погледнем и какво очаква „орлите“ в третия и четвъртия квалификационен кръг на Шампионската лига. Ако те не са поставени в третия, каквато е разстановката към днешна дата, ги чакат силни, но не непреодолими отбори като ПАОК, Макаби Тел Авив, Ференцварош, Карабах, Слован Братислава и Бодьо/Глимт. Ясно е, че тук гърците, в чиито редици личи името на Кирил Десподов, са фаворити срещу Лудогорец, но знаем добре, че гръцките отбори са доста колебливи в първата част на август, когато са мачовете – 6/7 и 13. Справка – Олимпиакос преди 3 години, когато „орлите“ елиминираха настоящия носител на Лигата на конференциите.

И ако Лудогорец следва своя план и стигне до плейофите, там отново ще е непоставен. Но пък най-тежкият съперник по коефициент е Динамо Загреб, следван от Цървена звезда. За пръв път няма отбори като Галатасарай, Фенербахче, Шахтьор Донецк, Динамо Киев, които винаги дебнеха в предверието на Шампионската лига. Да, Лудогорец е губил и от Динамо Загреб, и от Цървена звезда, но и ги е побеждавал.
Така че пътят на Лудогорец към Шампионската лига е сега или никога.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“

Сираков: Левски е излязъл на друго ниво! Думата „фалит“ вече е много далеч в миналото