30 факта от най-великото ни лято!

0
balgariq sasht 1994
- -
  1. Във всеки от домакинските квалификационни мачове на България за световното първенство в САЩ има гол на Христо Стоичков от дузпа.
  2. Във всички мачове в САЩ, в които се разписваме, един от голмайсторите е Христо Стоичков.
  3. Двама са футболистите ни, които играят и в седемте мача по американските терени без смяна – Красимир Бальков и Петър Хубчев.
  4. Петима са футболистите, които са в групата за световното, но не влизат в игра – Николай Илиев, Петър Александров, Георги Георгиев, Велко Йотов и Ивайло Андонов.
  5. Най-малко време на терена на световното прекара Петър Михтарски — една минута на осминафинала срещу Мексико.
  6. 13 от националите ни по онова време играят в чужбина, а 9 – в българското първенство.
  7. Най-много играчи от състава на Димитър Пенев по онова време са от Левски – 7.
  8. Най-голямата ни победа на първенството – с 4:0 срещу Гърция и най-голямата загуба – 0:4 от Швеция са ръководени от един и същ съдия – Али Буджсаим от Обединените арабски емирства.
  9. Христо Стоичков става голмайстор на първенството, като поделя приза с руснака Олег Саленко. Двамата вкарват по 6 гола на мондиала.
  10. През 1994 година Христо Стоичков става третият играч в историята на световния футбол, който в кариерата си има Златна топка, Златна обувка за играч с най-много голове в клубните първенства на Европа, както и Златна обувка, която се връчва на голмайстора на световно първенство. Преди него и трите отличия са печелили само Еузебио и Герд Мюлер, а след него – Роналдо.
  11. Загубата ни на старта на Мондиала с 0:3 от Нигерия е най-голямата победа на африкански отбор на световни първенства дотогава.
  12. Световното първенство в САЩ и до днес е единственото, на което нашият национален Отбор записва победа.
  13. До началото на Мондиала в САЩ само двама играчи в списъка на Димитър Пенев имат мачове на световно първенство. Това са Борислав Михайлов и Наско Сираков, които са част и от състава ни на първенството в Мексико 8 години по-рано.
  14. Точно преди последния ни мач в групите срещу Аржентина звездата на „гаучосите“ и световния футбол Диего Марадона е хванат с допинг и изхвърлен от първенството.
  15. Любослав Пенев пропуска първенството, защото се бори с онкологично заболяване.
  16. В средата на първото полувреме на осминафиналния мач срещу Мексико играчът на ацтеките Марселино Бернал пада в мрежата, тя се разпада и се налага цялата врата да бъде сменена. Организаторите се справят бързо и играта е подновена само след 5 минути.
  17. Нашите изхвърлят на четвъртфинала все още действащия световен шампион Германия след победа с 2:1 и така оформят най-слабото представяне на Бундестима на мондиали от 1962 година насам.
  18. На почивката на мача с Германия има скандал между Христо Стоичков и Красимир Балъков. Камата скастря Бала затова, че не е вкарал гол в момент, когато Ицо му подава, а шутът на Краси среща десния стълб на вратата на Бодо Илгнер.
  19. На това световно първенство за първи и последен засега път в историята и отборът, който е загубил малкия финал, получава бронзови медали. Така нашите се окичват с тях, въпреки поражението от Швеция с 0:4.
  20. И двата ни успеха в елиминациите – срещу Мексико и Германия – се играят на „Джайънтс стейдиъм“ в Ню Йорк. Там играем и полуфинала с Италия.
  21. В радостта след гола си с глава срещу Аржентина, Наско Сираков загубва обецата си на терена на стадион „Котън боул“ в Далас.
  22. И за двата гола на Йордан Лечков на първенството – срещу Гьрция и Германия – му асистира Златко Янков.
  23. Двама българи – Христо Стоичков и Красимир Балъков – попадат в идеалния отбор на първенството.
  24. На полуфинала срещу Италия сме ощетени от френския съдия Жоел Киню, който подминава явна дузпа в наша полза за игра с ръка на Алесандро Костакурта в наказателното попе на италианците.
  25. Всички отбори, които побеждаваме и/или елиминираме на това първенство, са били шампиони на своите континенти. Гърция ще стане такъв 10 години по-късно.
  26. B мачовете с Нигерия, Аржентина и Германия играем с червени фланелки и бели гащета. Срещу Гърция, Италия и Швеция сме с бели фланелки и зелени гащета, а срещу Мексико сме изцяло в бяло.
  27. Играчът от националния отбор, който най-много вярва в успеха, е Петър Хубчев, който в интервю преди световното заявява: „Няма да се изненадам, ако играем на полуфинал“.
  28. Осминафиналът с Мексико е единственият мач в историята на националния отбор, решен с дузпи.
  29. Седем от десетте ни гола на първенството (точно 70%) са вкарани през вторите полувремена.
  30. Героите ни от САЩ 94 са наградени с най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“

„Мач Телеграф“

Наско Сираков за целите, бюджета, селекцията, дълговете, феновете и разликата между Боримиров и Ивков