Десетият нигериец в Левски

0
klement ikenna
Снимка: levski.bg
- -

Халфът Клемент Икенна се превърна в десетия нигериец, който облича екипа на Левски. Някои от сънародниците му оставиха следа на „Герена“, но други се оказаха тотален провал.

В началото на века сините бяха много активни с привличането на играчи от тази африканска страна и от 2002-ра до 2003-та на стадион „Георги Аспарухов“ пристигнаха цели петима играчи – Гарба Давал, Омониго Темиле, Джъстис Кристофър, Емануел Баба и Ричард Еромоигбе. Първите двама се представиха на ниво за Левски и през сезон 2002/2003 триумфираха с Купата на България. Лавал бе с ранга на звезда, след като бе настоящ национал на Нигерия и участник на Световното първенство в Япония и Южна Корея. Преди това бе част от суперорлите и на Мондиала във Франция през 1998 година. Лавал завърши престоя си при сините с три попадения в 27 мача във всички турнири, но на „Герена“ се усъмниха дали наистина е на 28 години, както бе по ЕГН. Другият, за когото стана дума, Омониго Темиле пристигна от Черно море и остави добри впечатления с изявите си по крилото, вкарвайки 9 гола в 43 двубоя във всички турнири. Той също триумфира с Купата на България, а след това премина в Криля Советов и по-късно игра малко в Ботев Пловдив.

Джъстис Кристофър и Емануел Баба пък попадат в графата пълни разочарования. Първият изигра 4 двубоя, а другият 3 и с нищо не бяха запомнени на „Герена“.

Последният изброен бе и футболистът, оставил трайна следа в Левски – Ричард Еромоигбе. Халфът изигра 136 срещи във всички турнири, в които вкара две попадения, печелейки две титли и две купи със сините. Участник в груповата фаза на Шампионската лига през 2006-а, а година по-рано четвъртфиналист за Купата на УЕФА. Икенна действа именно на неговата позиция и ще бъде следен под лупа.

След това атаката на сините водеха в различни периоди Екундайо Джаейоба, Дениран Ортега и Бабатунде Адениджи, но и тримата няма да бъдат запомнени с нещо сериозно. Последният нигериец, който игра при столичани, бе Абдулахи Шеху. Опитният бранител обаче се превърна в тотално разочарование и набързо напусна „Герена“./ „Тема спорт“

Левски с още един приоритет за селекцията