Пълен паритет за Левски през този век срещу столичани на старта

0
levski cska 1948 marin petkov
Снимка: levski.bg
- -

Левски започва новия сезон в събота. Синьото начало ще бъде дадено с гостуване в „Надежда“ на Локомотив София от 21:15 часа. За тима от „Герена“ визита на столичен съперник на старта не е непознато нещо през този век, като неизменно в последните три кампании започваха с подобен мач – веднъж със Славия и на два пъти с ЦСКА 1948.

От началото на хилядолетието Левски изигра шест откриващи двубоя със съперници от София. Сините спечелиха три от тях и допуснаха загуби в останалите. Любопитното е, че успехите дойдоха в първите 3 срещи, а пораженията са от последните мачове срещу такива съперници. Началото бе дадено на 6 август 2004 година, когато Левски се наложи като домакин с 3:0 над Славия. Воденият от Станимир Стоилов отбор по никакъв начин не бе затруднен от белия тим и след голове на Емил Ангелов, Димитър Телкийски и Тодор Колев стартира с три точки шампионата. В края на кампанията обаче сините се задоволиха със сребърните медали, оставайки зад ЦСКА. Все пак Левски триумфира с Купата на България през онзи сезон.

На „Герена“ доволни от представянето на юношите

През 2010 година първенството стартира с вечно дерби. На стадион „Васил Левски“ воденият от Ясен Петров тим ликува след гол на Гара Дембеле в 39-ата минута, но в края на шампионата и двата столични гранда останаха с пръст в устата, след като титлата бе вдигната от Литекс.

За момента последната победа на сините в столично дерби на старта през този век датира от 8 август 2011 година. На стадион „Георги Аспарухов“ бе познат съперник -Славия, но този път възпитаниците на Георги Иванов бяха по-пестеливи и след гол на Иван Цветков през първото полувреме стартираха с минимален успех първенството. В края му Левски завърши на третото място, а титлата отиде в ръцете на Лудогорец, както става неизменно в последните 13 години.

После трябваше да мине близо десетилетие, за да може да видим Левски със столичен съперник за старта на кампанията. Отново опонент на сините бе Славия. Белите, водени от Златомир Загорчич, обаче си бяха научили урока от предишните години и спечелиха гостуването на „Герена“. Марин Петков даде аванс на Левски в 1б-ата минута, но шест по-късно Емил Виячки възстанови равенството. През втората част гостите нанесоха своя удар в 68-ата и с гол на Калоян Кръстев триумфираха. За сините кошмарът в първенството продължи и в следващите два кръга инкасираха още две поражения – с по 0:2 от Ботев Враца и Арда. Това се случи под ръководството на настоящия помощник треньор Живко Миланов. В края на кампанията столичани обаче направиха рейд начело със Станимир Стоилов и спечелиха Купата на България след триумф над ЦСКА-София с 1:0 на „Васил Левски“.

2:0 ще бъде чаканият резултат в Първа лига през сезона

В последните два сезона Левски неизменно стартира срещу ЦСКА 1948. През 2022 година загуби визитата си в Бистрица с 0:1, а миналия сезон започна с грешна стъпка на стадион „Георги Аспарухов“ и поражение след обрат с 1:2. Сега сините ще имат шанс с победа над Локомотив София в събота отново да бъдат с положителен баланс в столичните сблъсъци през този век.

На два пъти в историята до момента Левски е започвал кампанията си с мач срещу железничарите. През 1948 година сините ликуват като гост с 1:0, а точен е Борислав Цветков в 79-ата минута. Двубоят се играе на стадион „Юнак“, а в края на сезона Левски триумфира с титлата и Купата на съветската армия. Следващият сблъсък на старта между двата тима е преди 70 години – през 1954-та. Двата отбора изиграват равностоен двубой, който завършва без победител – 1:1. Левски, преименуван по това време на Динамо, финишира кампанията на петата позиция и отпада на 1/8-финалите за купата./ „Тема спорт“

Левски отряза БГ национал заради неоснователни претенции за заплата