Изкуството да намериш истински голмайстор

0
fernando karanga matias faeton
Снимка: cska.bg
- -

Старото ръководство на ЦСКА-София, което управлява клуба в рамките на 9 години, имаше много минуси. Но с ръка на сърцето трябва да признаем и някои от техните плюсове. Те може и да напълниха „Армията“ с куп нискоразредни футболисти, но пък имаха силата да намират класни централни нападатели. А по стечение на обстоятелствата в момента именно таранът е нещото, което липсва на Томислав Стипич. „Дали ще вземем нападател? Може би, да. Нападател ни трябва. Видяхте, че създадохме доста положения, но реализацията не беше както исках. Ще видим“, обяви хърватинът с германски паспорт след последната контрола – 1:0 над косоварския Гиляни.

Старото ръководство на ЦСКА-София доведе на „Българска армия“ класни единици като Фернандо Каранга, Мауридес, Али Соу, Жорди Кайседо, пък дори и Дюкенс Назон. Тези футболисти, освен че отбелязаха много попадения, вкараха и милиони в касата на клуба. Друг е въпросът как тези пари бяха реинвестирани…

Разжалваха „червения“ капитан

Към днешна дата пред Стипич има няколко варианта за дербито с Лудогорец, което е тази неделя от 21:00 часа в Разград. В последния спаринг треньорът излезе с младия Георги Чорбаджийски на върха на атаката. В този мач ЦСКА-София създаде много положения, братът на Божидар Чорбаджийски игра добре, но се вижда, че не това е неговата позиция. През втората част на терена влезе и Йоан Борносузов. Талантливият футболист се завърна след дълъг престой в Дженоа, но към днешна дата сякаш не изглежда готов да поеме тежката фланелка с номер 9. Между другото, в първите си две контроли Борносузов игра именно с деветката на гърба, но в последния – срещу Гиляни – вече беше сложил по-непретенциозния номер 91. Третият вариант за централен нападател е друг юноша – Марк-Емилио Папазов. Той реално е с най-голям опит, като до момента има 32 мача и 5 гола в Първа лига. Разбира се, има и още една опция – Матиас Фаетон да мине от крилото на върха на атаката. Нещо, което правеше Стамен Белчев в края на миналия сезон. Така пък се губи острота по фланга, заради което изглежда най-логично националът на Гваделупа да си остане на обичайната позиция. В момента не изглежда реалистично някой от норвежците да излезе на върха на атаката, което също видяхме през пролетта. Това е доказано неработещ експеримент и те са много по-силни на своите коронни позиции.

Не знаем какви са отношенията между новото ръководство на ЦСКА-София и старото. На пръв поглед сякаш смяната на собствеността мина безпроблемно и в добрия тон. Заради това, разбира се – в кръга на шегата, новата власт да попита старата как се намират качествени централни нападатели. Ще споменем, че сумарно Каранга (36 гола), Мауридес (13 гола), Али Coy (46 гола), Жорди Кайседо (32 гола) и Дюкенс Назон (27 гола) имат 154 попадения за ЦСКА-София. А техните продажби и наеми, в случая на Али Coy в Ростов преди да бъде откупен, вкараха близо 13 млн. евро в касата на „армейците“ – Каранга (3,4 млн. евро), Мауридес (2,9 млн. евро), Кайседо (2,5 млн. евро), Али Coy (3,5 млн. евро) и Назон (600 000 евро). Разбира се, ако вярваме на Transfermarkt.de, защото тези суми са неофициални.

Изводът е следният – да намериш класен централен нападател, да го развиеш и след това да го продадеш, си е цяло изкуство. Изкуство, което новата власт на ЦСКА-София трябва да умее, защото в този клуб всичко, освен първото място, е провал.

Христо Георгиев/ „Мач Телеграф“

Спряган за ЦСКА-София български национал пред трансфер в Турция