Борбалан спусна инструкции до родните съдии за головете

0
david borbalan
Снимка: bfunion.bg
- -

Испанският шеф на родните съдии – Давид Борбалан – е спуснал до подчинените си инструкции, които те трябва да спазват при определянето на голмайсторите. Става въпрос за ситуациите, при които и друг е докоснал топката. Реферът трябва вземе под внимание дали ударът е бил насочен към вратата и дали топката е щяла да излезе встрани, ако няма докосване от друг състезател. Дали другият играе с топката, или тя се удря в него.

„Когато има ситуация на несигурност или съмнение, предимството трябва да даде на играча, който стреля към вратата, като му се присъди гол“, гласи инструкцията.

Твърдо за автогол се броят реакциите на полеви играч или вратар, които се опитват да избият топката, но я пращат в собствената си врата. Това важи и за ситуациите, в които кълбото се удря в греда или в още един състезател. Грешниците обаче се оневиняват, когато отклоняват удар, когато се опитват да спрат топката с крак или тяло, но не се опитват да играят с нея. Съотборник пък може да отнеме попадението, ако отклонява удар и без да осъзнава това, стига да не е бил в засада./ „Мач Телеграф“

Дербито Левски – ЦСКА-София на „Герена“ и без „червени“ фенове?