Ботев (Пд) ще трябва да се бори и с историята в реванша срещу Панатинайкос

0
botev plovdiv panatinaikos
Снимка: facebook.com/botevplovdiv
- -

Ботев Пд загуби минимално от Панатинайкос в Атина и запази шансове за краен успех срещу гръцкия гранд. Според историята и традициите на клуба в Европа обаче, тези шансове никак не са големи. Статистиката показва, че те възлизат на 12,5%. Това е така, защото досега е имало 8 случая, в които „канарчетата“ са губили първия си мач от елиминация в Европа като гост и само в един от тях впоследствие са се оказвали крайни победители. Това е станало при първото участие на тима в Европа – в турнира за КНК през сезон 1962/63. Хубавото е, че и тогава, и сега противникът е гранд от съседна на България държава. Преди 62 години Ботев започва със загуба в Букурещ от Стяуа с 2:3, но успява да продължи напред след категоричен успех с 5:1 на Колежа. Със сигурност всички ботевисти се надяват на подобен сценарий и сега срещу Панатинайкос, че даже и на много по-минимална победа, която да класира любимия им тим напред.

След онзи триумф над румънския гранд обаче, Ботев натрупа цели 7 неуспешни елиминации в Европа, в които започваше със загуба като гост. В някои от тях е много близо до успеха. Така е срещу световния колос Байерн през 1984-а, когато след 1:4 като гост чудото в реванша е близо и се стига до успех с 2:0. Заветният трети гол обаче така и не влиза. Шанс за обрат имаше и срещу Фенербахче през 1992-а след 1:3 в Истанбул. Ботев дълго време водеше с 2:1 и получи дузпа, която можеше да изравни общия резултат, но Тодор Зайцев пропусна. А след това турският гранд, за когото на терена бе и Станимир Стоилов, изравни и продължи напред.

Както вече казахме, шансове за подвиг срещу Панатинайкос има, но Ботев ще трябва да се бори и историята, освен с класния съперник./ „Мач Телеграф“

Неприятна тенденция за Ботев преди пловдивското дерби