Историята е с Лудогорец в Унгария

0
ludogorets todor nedelev
Снимка: ludogorets.com
- -

Лудогорец взе важен аванс срещу Динамо Минск в първия сблъсък между двата отбора и го победи с 2:0 в Разград. Предвид видяното от „орлите“ в реванша с Динамо Батуми, след като първият мач беше спечелен с 3:1, определено можем да кажем, че интригата остава и шампионите все още имат работа за вършене.

Има обаче един фактор, който няма как да не влияе и малко или много ще помогне на българския шампион. А именно този, че ответният двубой няма да се играе в Беларус, а в унгарския град Мезьоковешд.

В Полша броят звезда на Лудогорец за ново попълнение на тим от Серия А

Предстоящият реванш ще бъде шести сблъсък в историята на българския футбол, в който наш тим ще гостува на неутрален терен. Досега това е ставало срещу съперници само от две държави – Израел и Беларус. Статистиката пък показва няколко много обнадеждаващи неща. Първото е, че нашите отбори нямат нито една загуба в тези символични гостувания. А това е доста добра новина, защото сега Лудогорец може да отпадне само при загуба. И то такава с поне два гола разлика. Другата оптимистична тенденция е, че българските клубове винаги вкарват поне един гол на своя опонент в такива срещи. Ако това се спази и сега, задачата на беларусите ще се усложни още повече.

Добре е и това, че в четири от досегашните случаи със символични гостувания българските клубове продължават напред. Единствената засечка направи Литекс през 2006 година. Тогава „оранжевите“ гостуваха в нидерландския град Наймеген на Макаби Хайфа в плейоф за влизане в групите на турнира за Купата на УЕФА. Ловчанлии, водени от Люпко Петрович, измъкнаха отличен резултат – 1:1, но се провалиха с 1:3 в Ловеч и отпаднаха от борбата.

През 2002 и 2003 година пък словашкият град Дунайска стреда се оказа щастлив за два български клуба, които елиминираха израелски след изгодни резултати в първите двубои като гости. Марек направи 1:1 с Ашдод в Интертото, което тогава си бе официален турнир на УЕФА. А след 1:0 на реванша в Дупница с гол на Румен Шанкулов и асистенция на сегашния треньор на Хебър – Веселин Великов – го елиминира. Левски пък дори стигна до победа в Дунайска стреда над Апоел Рамат Ган с 1:0. Точен четвърт час преди края за „сините“ бе таранът Борислав Димитров след пас на другия нападател – Тодор Колев. Българският тим лесно прегази съперника в реванша на „Герена“ с 4:0.

Още един наш тим победи израелски в Словакия. Това стана през 2006-а в Сенец, където Локо Сф удари Бней Йехуда с 2:0. Головете вкараха Марчо Дафчев от фал и Цветан Генков от дузпа. Това пък бе първа победа в историята на „железничарите“ като гост в Европа.

Така, след всичко това, най-логично изглежда и Лудогорец да допълни списъка с успешните мачове на наши тимове на неутрален терен. А веднъж вече го направи срещу друг беларуски тим. През 2021 година „орлите“ елиминираха Шахтьор Солигорск. Тогава първият мач отново, както и сега, бе Разград. Успехът там бе минимален – с 1:0. „Орлите“ обаче спечелиха с толкова и ответния двубой, който се игра на стадион „Баново бърдо“ в Белград. Точен там бе Кирил Десподов след пас на Каули. Така че Лудогорец има своя положителен опит в такива гостувания и то точно срещу беларуси. Има и добра тенденция и на другите наши тимове, така че, ако не стане нещо извънредно, би трябвало и сега крайният успех да е за „орлите“./ „Мач Телеграф“

Голмайсторът на Лудогорец ще е жокер срещу Динамо Минск