Новите „червени“ диаманти

0
georgi chorbadjiiski
Снимка: facebook.com/cskasofiaofficial
- -

Новото начало в ЦСКА-София, отчитано от треньора Томислав Стипич при почти всяка негова медийна изява, постигна първата си победа през уикенда след 3:1 над Хебър над „Васил Левски“. Третото попадение за армейците бе дело на 19-годишния Георги Чорбаджийски, а първият, който отиде да го поздрави, беше Петко Панайотов, който е на същата възраст. И именно двамата тийнейджъри сякаш са най-яркото отражение на новия път, по който ЦСКА-София се опитва да тръгне. Те започнаха като титуляри в първия кръг срещу Лудогорец и въпреки незаслужената загуба с 0:1 оставиха добри впечатления в Разград. Чорбаджийски стартира и срещу Хебър, а Панайотов бе на пейката заради здравословни проблеми през седмицата. Той обаче също получи достатъчно игрово време срещу пазарджиклии, като се появи на терена още в 64-тата минута, а 17 по-късно неговият съотборник от дублиращия отбор на армейците отбеляза дебютния си гол за първия състав.

На „Армията“ загубиха надежда за купен за 3 милиона! Търсят му отбор, но няма мераклии

„Доста чаках този момент. Борих се за него през всичките тези години“, показа удовлетворението си Георги, който, както е известно, е брат на бившия капитан на ЦСКА-София – Божидар Чорбаджийски. Също като него той прекарва цяло десетилетие в червената школа, като е бил част от всички възрастови групи. Преминава на „Армията“ през 2014-а от Барса БГ, точно 10 години след брат си, който е с 9 по-голям от него. Божидар Чорбаджийски записа официален дебют за автентичния ЦСКА на 25 май 2013 при загубата от Локомотив София с 1:2, като влиза като резерва. На 4 април 2014 пък подписва първия си професионален договор. Отново точно десетилетие по-късно, през пролетта на 2024-та, същото направи и Георги, пак с отбора на сърцата им – ЦСКА-София.

Голямата разлика във възрастта, в профила, позициите, а дори и физиката на двамата футболисти обаче слага край на сравненията помежду им. Със сигурност по-малкият Чорбаджийски изцяло сам си заслужи да се намира на мястото, където е в момента, като дори трябваше да се справя с тежка ситуация, в която се беше поставил. Той се качи за първи път в мъжкия състав в началото на 2022 година, едва на 17, под ръководството на Стойчо Младенов. Бе част от зимния подготвителен лагер в Турция, като още тогава загатна за голям потенциал. Заговори се за интерес от страна на италианския Дженоа, а червеното ръководство започна разговори с него за професионален договор. Чорбаджийски обаче постави много високи условия, с което
си навлече гнева на тогавашните шефове и дори се очакваше да бъде изгонен от клуба. В крайна сметка обаче това не се случи, а няколко месеца по-късно младокът заигра в новосъздадения дублиращ отбор, който се състезаваше в Югозападната Трета лига. Там той бе съотборник с Петко Панайотов, с когото се развиват в един ритъм до момента.

За разлика от Чорбаджийски обаче вътрешният халф не е прекарал цялото си юношество в ЦСКА-София, а тъкмо напротив – изкарал е няколко години в големия съперник Левски. Дори се наложи през лятото червените да заплатят компенсация на сините, за да го картотекират в първенството. „Всичко се случи в Елитната група до 17 години на полусезона (б.а. – в края на 2021 г.), когато получих офертата от ЦСКА. Сметнах, че ще е по-добре за моето развитие и нямаше как да пропусна да играя в най-титулувания клуб в България“, обяснява Панайотов, който дебютира за ЦСКА-София в последния редовен кръг на миналия сезон срещу Локо Пд, а през лятото направи много силна подготовка в Банско. Така зимата на сезон 2021/22 и лятото на 2024-та за момента се оказват ключови за новите червени диаманти.

Панайотов и Чорбаджийски тепърва ще трябва да се шлифоват и развиват, за да достигнат нужното ниво да са водещи футболисти в ЦСКА-София, но трябва да се отбележи, че се качват в първия състав доста по-подготвени от досегашните си предшественици. В последните години големите таланти от школата трябваше директно да правят скока от юношеския футбол към високите изисквания на Първа лига и се проваляха в този преход. Следваха преотстъпвания в Литекс или опашкари в елита и се тръгваше по спиралата надолу. Вместо това двамата налагани от Стипич младоци вече имат два сезона зад гърба си в мъжкия футбол, като макар и на по-ниско ниво в Трета лига, можеха да трупат самочувствие и да се готвят за настоящия момент. Именно това бе идеята на възобновяването на този отбор и ето, че той даде първите си плодове.

Чорбаджийски е офанзивен футболист, какъвто академията на ЦСКА-София отдавна не беше произвеждала – енергичен, остър, с отработен удар и силен на втория етаж. Неслучайно и Томислав Стипич видя именно в негово лице решението за върха на атаката при все още закъсняващата селекция в клуба, макар че това не е коронната му позиция… Петко Панайотов пък показа завидно спокойствие при разиграването и изнасянето по време на подготовката в Банско, когато беше използван като опорен халф. В официалните мачове той е изнесен по-високо по терена и отново се справя на ниво със задачите си, като прави впечатление голямата му тактическа дисциплина. Освен това има висок процент на точни отигравания и дава предпоставки, че тепърва ще се представя още по-силно. Би било грешка, ако започне от пейката и следващия двубой срещу Спартак Варна, след като вече е напълно възстановен от проблемите си.

Макар че вкара на Хебър, Станислав Шопов с нищо градивно не защити титулярното си място и след вече две години в ЦСКА-София смело можем да твърдим, че колкото и шансове да получава, няма да повиши нивото си. Не така стоят нещата с Чорбаджийски и Панайотов. Те усещат доверието на Стипич и му се отблагодаряват. Важното е това да не е само временно явление, а старт на много позитивен за ЦСКА-София процес. Българският футбол има нужда от качествени български футболисти в Борисовата градина.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

Майко мила! Двама ненужни на „Армията“ струват над 120 бона месечно на клуба