Безстрашният Локило ще донесе на ЦСКА-София много скорост и агресия

0
djeisan lokilo
- -

ЦСКА-София привлече петото си ново попълнение за това лято – Джейсън Локило. Той пристига от втородивизионния английски Хъл Сити, който до самия край на миналия сезон се бореше за промоция във Висшата лига, но завърши на 3 точки от Топ 6 и така пропусна плейофите. 25-годишният футболист прекара втората половина на миналата кампания като преотстъпен в португалския Визела, а след като се върна при тигрите, след края на наема си реши да предприеме ново предизвикателство и да подпише с най-успешния български клуб за следващите 3 сезона. Какъв е обаче неговият път в професионалната кариера, за да се стигне до акостирането му в родния елит?

Последният нов в ЦСКА-София има доста да наваксва

Прави впечатление, че не се задържа много на едно място, като ЦСКА-София е десетият различен отбор за него, въпреки че все още е доста млад. Джейсън Айенга Локило е роден преди 25 години в белгийската столица Брюксел, като баща му и неговата майка са с конгоански произход. Той прекарва тийнейджърските си години в академията на Андерлехт (между 2007-а и 2014-а), преди да се премести в Англия и да подсили елитния Кристъл Палас през юли 2015-а. Интересното е, че на „Селхърст Парк“ той е привлечен от бившия директор и треньор на ЦСКА-София – Алън Пардю.

След две години с младежките формации на орлите Франк де Бур му дава шанс в предсезонната подготовка и Джейсън излиза като титуляр в контролата срещу Метц, заедно с Вилфред Заха и Кристиан Бентеке в атака. Това е първият случай, в който феновете на лондончани виждат в игра високооценяваното крило, а през август 2017-а той дебютира за първия отбор в двубой за Купата на лигата срещу Ипсуич. Освен това остава неизползвана резерва в няколко мача от Висшата лига. През август 2018-а Локило се присъединява под наем за един сезон във френския Лориен, който по това време е във второто ниво. Крилото записва 6 мача за първия отбор и още 7 за втория, след което се завръща в Кристъл Палас за кампания 2019/20. Но така и не получава достатъчно шансове за изява и през януари 2020-а е преотстъпен на третодивизионния английски Донкастър. Там също не играе много и записва 1 мач срещу Уикъмб през февруари 2020-а. Няколко месеца по-късно Локило е освободен от Палас и парафира за 1 година с Донкастър.

През сезон 2020/21 крилото за първи път в кариерата си е основен играч. Отличава се с 39 двубоя за Роувърс и отбелязва първия си и единствен гол за тима през февруари 2021-ва срещу Флийтууд. В края на кампанията решава да напусне, след като не се споразумява за нов договор с Донкастър, и отива в елитния по това време полски отбор Гурник Лечна. Там идва и един от най-солидните му сезони, след като записва 3 попадения и 6 голови подавания в 29 мача.

Контузия проваля последния трансфер на ЦСКА-София

През юни 2022-ра Джейсън се хвърля в ново предизвикателство, преминавайки в нидерландския Спарта Ротердам. Между август и ноември вкарва веднъж в 8 срещи, а през януари 2023-та е преотстъпен в Истанбулспор от турската Суперлига, където избухва с 4 гола и 3 асистенции в 16 двубоя. През юли 2023-та Локило се съгласява да прекрати контракта си със Спарта Ротердам и няколко дни по-късно преминава в Хъл Сити. Той прави обещаващ дебют в иначе катастрофалния за тигрите двубой за Купата на лигата срещу Донкастър. През първата половина на миналия сезон Локило влиза предимно от пейката, но през януари 2024-та вкарва първия си гол за Хъл Сити срещу Бирмингам във ФА къп. Въпреки че чупи каръка, крилото решава отново да смени обстановката, отива под наем в елитния португалски Визела, където отбелязва веднъж в 11 изяви, а отборът изпада във второто ниво. Заради родителите си, които произхождат от ДР Конго, той представлява страната на ниво под 17 години. Локило записва само един мач, при това при разгромното поражение с 0:8 от Англия.

Какъв играч обаче всъщност получава ЦСКА-София? Джейсън е дребничко крило, чийто ляв крак е по-силният, но предпочита да действа вдясно по атаката на своите отбори. Добър е един на един, бърз и агресивен в последната третина и работи здраво за отбора.

„Предпочитам да бъда използван като дясно крило, но мога да играя навсякъде. Обичам да подавам топката и да записвам асистенции, дори повече от вкарването. Левичар съм, така че ми харесва да влизам навътре и да създавам положения за гол“, заявява преди година Локило, който идолизира Кристиано Роналдо и допълва, че е научил английски именно от интервюта с португалската суперзвезда.

По време на представянето си като играч на Хъл Сити крилото разкрива и част от характера си: „Всеки мечтае да играе в Англия, това е нещо специално за всеки футболист. Познавам изискванията на тази лига. Физически това е много тежко първенство с мачове почти на всеки три дни, така че трябва да се възстановиш добре и да направиш всичко правилно извън футбола, за да извлечеш най-доброто от него. Обичам предизвикателствата, затова приех да бъда тук. Не бягам от нищо. Като атакуващ футболист не трябва да се страхувате да покажете своята игра, за да може и феновете да са щастливи“.

Локило тренира от петък с ЦСКА-София и може да попадне в групата за мача със Спартак Варна на 3 август. На него ще се разчита да подобри пробивността по фланговете и да увеличи драстично сметката си от 14 гола и 16 асистенции в своята професионална кариера.

Любомир Изов/ „Тема спорт“

Стипич избира между двама млади българи за титулярно място при гостуването на Спартак (Вн)