Двуликият Ел Джемили

0
djavad el djemili kelian van der kaap
Снимка: levski.bg
- -

Левски е под пара от началото на сезона. Сините постигнаха две разгромни победи на старта – с 6:1 над Локомотив София в „Надежда“ и с 4:0 срещу Ботев Враца на „Герена“. Да, противниците почти сигурно ще се борят за оцеляването си в елита, но доскоро столичани изпитваха сериозни затруднения в първите си официални мачове през кампанията и голова разлика от 10:1 не бяхме свикнали да виждаме. В тези двубои на сцената отново се появи една добре позната, но и противоречива фигура – Джавад ел Джемили. Испанецът с марокански корени стартира сезона с три попадения – 2 във вратата на железничарите и 1 в тази на врачани. В „Надежда“ атакуващият футболист бе точен от близка дистанция, но бе на позицията, на която трябваше. В петък пък се възползва от подарък на съперников играч и майсторски завъртя топката в далечния ъгъл на Федерико Бариос.

Левски без национал срещу Локо (Пд), Фадига титуляр

21-годишният атакуващ футболист има по-разчупен и различен стил на игра от останалите си колеги. Дори често е сравняван с типичния уличен играч, който излиза на терена, за да се забавлява и да си прави номерата. Това често му носи аплодисментите на публиката, но и забележки от треньорската скамейка. Ел Джемили е на такава възраст, че има още какво да развива в качествата си и да се изкачи на следващото ниво, но всичко си зависи от самия него. Испанецът е с по-чепат характер, не обича много-много да му се задават указания, които да следва, а желае да има свобода на терена. В момента той е позициониран от Станислав Генчев зад гърба на нападателите и като че ли това е точната му позиция, от която може да излиза на стрелкова позиция, изскачайки отзад, да задава темпото и да създава положения за съотборниците си. Тръгне ли му играта, върви и тази на целия отбор, защото той може да донесе солта и пипера, за които идва публиката на стадиона. Но спомняте ли си как започна съвместната работа между новия треньор и Ел Джемили? Испанецът по-скоро беше с единия крак извън „Герена“ и Левски бе на път да го продаде, отколкото в сегашната му роля – на неизменна част от синия тим. По време на контролата с Арда 21-годишният футболист остана на резервната скамейка, нямаше проблеми с контузия, загряваше до последно, но така и не влезе в игра. Обяснението на Генчев след двубоя бе, че така е преценил и не е включил Ел Джемили в мача.

Трябва да се върнем и през миналия сезон, за да си припомним двойната му смяна по време на дербито с ЦСКА-София, завършило при равенство 1:1 на 7 октомври. Тогава Николай Костов пусна в игра Ел Джемили в 87-ата минута, но седем по-късно го извади, като бе заменен от Преслав Бачев. Испанецът допусна сериозна грешка при първите си отигравания, от която можеха да се възползват червените и да нанесат решителния удар в мача.

„Нищо трагично не се е случило с Ел Джемили. Не беше готов просто. Допусна грешка, от която можехме да загубим мача“, обясни тогава Костов.

Локо (Пд) ще е лакмус за Левски

21-годишният футболист е необходимо да промени и настройката си в двубоите срещу водещите отбори в първенството. До момента не успява да се разпише във вратата на Лудогорец или ЦСКА-София, а го е правил единствено в тази на Черно море. Голът му срещу моряците обаче бе от голямо значение, не само защото донесе успеха на сините с 1:0, но нанесе първа загуба на водения от Илиан Илиев тим през миналата кампания.

Ел Джемили е от този тип футболисти, на които трябва да им влезеш под кожата и да знаеш как да ги ласкаеш. Николай Костов не успя да го стори, въпреки че испанецът бе един от водещите му играчи. Сега наред е Станислав Генчев да опита да изстиска максимума от него. За момента треньорът и 21-годишният играч изгладиха различията си и започнаха да берат плодовете от съвместната им работа. Но да видим дали това ще продължи.

Испанецът трябва да излезе от образа на доктор Джекил и мистър Хайд от класическата новела на Роберт Луис Стивънсън, в която в личността на главния герой се появяват доброто и злото лице. Стори ли това и напред излезе острият, забавляващият се и вкарващ футболист, ще успее да се изкачи на следващото стъпало и българският шампионат може да му отеснее. Левски показа, че може да продава скъпо и защо Ел Джемили да не е следващият трансфер, с който да бъдат вкарани сериозни средства в касата на клуба.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

Ас на Левски може да се нареди до едни от най-големите „сини“ легенди