Само един Илиан не стига

0
ilian iliev
- -

Сега най-лесно е да започнем с тежките спортно-технически анализи и дисекциите на играта на Черно море, за да търсим причините за отпадането на моряците от Апоел Беер Шева. И в зависимост от гледната точка няма да сбъркаме независимо какви краски от палитрата използваме. От една страна, варненци с далеч по-скромния европейски опит и по-малък бюджет се държаха достойно, играха добре и на моменти надиграха опонента, но две епизодични неточности и грешки предопределиха изхода на един равностоен сблъсък, в който и двата съперника еднакво заслужаваха както да продължат, така и да отпаднат.

Илиан Илиев: Жалко и абсурдно е, че допуснахме тези голове! Показахме добро лице срещу отбор с десетина пъти по-висок бюджет от нас

Поглеждайки през друга призма, също ще имаме основание да извадим кофите с черна боя и да отчетем факта, че националният селекционер Илиан Илиев продължава да няма отстранен съперник в Европа и е недопустимо един от най-стабилните отбори у нас в компонента „игра в защита“ да прави подобни детински неточности при статични положения, позволили на португалеца Елдер Лопеш да отбележи две идентични попадения и да се превърне в герой за своите. При малко повече късмет тези голове нямаше да са достатъчни, но малшансът бе на страната на варненци при последното отиграване на Брено, Васко Панайотов, Дуда, Сула, Уеслен, а сантиметри не достигнаха в заключителните минути на Иса с акробатична задна ножица да прати мача в продължения. Но всичко това вече е в минало свършено време. За жалост, не в тази глаголна форма попадат едни други събития, свързани с Черно море и варненския футбол.

Изминаха вече над 3 петилетки, откакто моряците се изправиха в евротурнирите и накараха да треперят отбори като Щутгарт и ПСВ. А онези сблъсъци си приличат с този с Апоел Беер Шева не само по това, че малко не достигна на зелено-белите, а и че се играха… далеч от Варна. В София, Бургас, Разград… И точно това е срамното, а не пораженията.

Израелци, украинци, беларуси домакинстват далеч от дома, прокудени от военни действия, политическа обстановка и прочие, а родни тимове играят по други стадиони, заради… безхаберие и празни обещания.

В този период от годината Варна е пълна с туристи, животът кипи и вместо хората да имат възможността да изгледат европейски мач на модерен, хубав стадион, те са принудени да пътуват за… Разград, за да подкрепят своите. И то в една уж мирна и уредена държава, в град, който на всичко отгоре през 2019-а бе избран за Европейска столица на спорта. Хайде, стига! Снимки, пози, гръмки думи и политически алабализми, а в крайна сметка Варна успя да приеме предквалификациите за Eвропейското първенство по футзал, турнирът по спортна стрелба за пушка и пистолет „Купа Варна“, европейската зимна купа по тенис до 16 г. и международният турнир по художествена гимнастика „Руми и Албена“… Да припаднеш от умиление.

А после се превръщаме в царе на изискванията и претенциите. Ама защо не успели, какво не направил Илиан Илиев… Черно море допусна загуба в домакински мач, но вече повече от година няма загуба у дома, защото моряците са гости в Разград, независимо къде на таблото е изписано името на отбора. Със сигурност националният селекционер е искал най-много от всички да отстрани Апоел Беер Шева, но когато тръгваш за Европа, трябва да го направиш подготвен във всички аспекти – спортно-технически, кадрови, инфраструктурен. Само с треньор не става. С финансова стабилност, но без сериозен бюджет и надграждане в селекцията с хора, които умеят да правят разликата, няма как да стане. Когато не можеш да задържиш трима от водещите си играчи, каквито бяха Иван Дюлгеров, Атанас Илиев и Илиан Илиев-младши, когато посрещаш гости на чуждо място, не можеш да очакваш подвизи. Както се казва – когато си посял картофи, реколта от трюфел не можеш да очакваш…

Явор Пиргов/ „Тема спорт“

Сензационно! Черно море взема легендарен голмайстор на Лудогорец!