Сгромолясването на уж новия ЦСКА-София!

0
cska otbor
Снимка: cska.bg
- -

Лятото на ЦСКА-София беше белязано от катастрофалния край на миналия сезон и надеждите за ново начало след смяната на собствеността в края на април. Старите изпълнителни директори, вече с драстично по-големи правомощия, подкрепени от Михаил Александров, трябваше в паузата между двете кампании да покажат различната посока, в която занапред ще се движи клубът. Моделът на управление „Гриша Ганчев“ за 8 години в елита така и не доведе до желания резултат и надеждите бяха, че с новия достатъчно заможен собственик армейците най-накрая ще успеят да се изкачат на следващото ниво. Да тръгнат по европейски път на развитие, а не по досегашния „селски“, с който бизнесменът от Микре се гордееше.

ЦСКА-София решава до дни проблемите си в атака! Взема таран от Белгия!

Промяната, обновяването, революцията или както искате го наречете, обаче така и не се състоя преди първенството да започне. И се случи така, че уж новият ЦСКА-София се сгромоляса тежко, още преди да е поел в каквато и да е посока на развитие. Тепърва влизащите в час червени ръководители тъкмо мислеха, че са напреднали с материала и са стигнали до гимназиално ниво и бяха върнати с шут отзад обратно в първи клас да се учат на А и Б. Позорната загуба, дошла след тотално надиграване по всички параграфи, от Спартак Варна, който също се гради в движение, се нарежда сред най-срамните моменти през този век и демонстрира нагледно, че в Борисовата градина са могли да направят доста неща много по-добре. Както явно са успели при новаците от „Коритото“.

Вятърът на промяната в ЦСКА-София започна да отслабва, още преди да бъде усетен от червена България. Решението на треньорския пост да се назначи напълно неизвестният у нас Томислав Стипич беше прието с голямо недоверие и напомняше за предишни странни хрумки на старото ръководство, свързани с персони като Милош Крушчич и Нестор Ел Маестро. С доста по-различното си поведение и 7-те победи от 7 мача в контролите хърватинът все пак си спечели някакъв кредит на доверие и дори получи сериозни похвали за представянето на ЦСКА-София в Разград, макар че в крайна сметка неговият тим си тръгна с нулев актив от гостуването на Лудогорец.

Добрите впечатления от наставника обаче не му донесоха добри футболисти, с които да работи. Шефовете му обявиха, че няма да допускат старите, познати до болка, грешки в селекционно отношение. Дотук добре. Но стана така, че новата политика в ЦСКА-София пречи на новия ЦСКА-София.

Спряган за ЦСКА-София остана извън групата в Германия

Голямата предпазливост и дори страх, показани на трансферния фронт, принуждават Томислав Стипич да пуска като титуляри футболисти като Сейни Санянг и Станислав Шопов. Винаги рисковият гамбиец със спорен потенциал дори няма алтернатива в състава, а преместването на Хайнц и Скаршем по крилата прави неопитния Петко Панайотов единствената конкуренция на Шопов. И все пак трябваше именно юношата на Левски да стартира във Варна, защото този на Ботев вече десетки пъти е компрометирал мястото си в ЦСКА-София. Пешеходецът от Пловдив не е и никога няма да бъде готов за сериозен футбол. Та в ситуацията за втория гол на Спартак той сбърка не 1 или 2, а цели 3 пъти! Първо от свободен удар прати балонна топка в ръцете на вратаря, след това се провали в опита си да пресече дългия му пас, а черешката на тортата беше, че тръгна да се връща от централната линия заедно с връхлитащия Ахмед Ахмедов, но когато нападателят, който далеч не е Юсеин Болт, получи топката и отбеляза, Шопов беше на 5-10 метра зад него…

И това е само един от многото примери, които още през миналия сезон показаха, че ЦСКА-София се нуждае от тотална реформа. Вместо това червените пипат леко и внимателно, а цялостното обновяване остава с неясна дата в бъдещето. И ако се продължава така, ще се стига до още от срамните резултати, започнали още през пролетта. А когато Томислав Стипич каза, че с настоящия кадрови потенциал ще се бори за място в Топ 5 и намекна, че са му нужни доста нови футболисти, бе сериозно нападнат и обвинен, че се е изложил. Всъщност тогава хърватинът се изхвърли. Футболисти, загубили 10 от последните си 15 официални мача и отправили само два точни удара към вратата на новака Спартак Варна, обикновено се борят да не изпаднат! Както често се случва в България, реформата в ЦСИА-София бе белязана от тежък провал, още преди да започне. И червените шефове спешно трябва да ни отговорят има ли изобщо път нагоре с тях на борда.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

ЦСКА-София готви трансферен удар, но три котви го бавят